A Magyar Innovációs Szövetség Vállalkozásfejlesztési Tagozata, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a NAPI Gazdaság Vállalkozásfejlesztési Fóruma közös évzáró rendevényének témája: „A Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjának (GVOP) kedvezőbbé tétele a pályázó vállalatok számára” Meghívott előadók: ­ Egyed Géza EU fejlesztési alapokért felelős helyettes államtitkár, GKM; Dr. Inzelt Péter igazgató, MTA SZTAKI. Szakmai vezető: Dr. Osman Péter, a Tagozat elnöke.

Október 26-án a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium bemutatta, hogyan teszik a kis- és középvállalkozások számára sokkal könnyebben elérhetővé a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja keretében elnyerhető támogatásokat, és felhasználóbaráttá annak pályázati rendszerét.

A bemutató keretében tartott előadásokon az is elhangzott, hogy a megvalósítás eddigi problémái a GVOP-t a „klinikai halál” állapotába sodorták, s így annak hatékonysága messze elmaradt mindazok várakozásától, akik innovációs programok megvalósításához, KKV-k versenyképességének javításához kerestek benne támogatást.

Egyed Géza a Versenyképesebb gazdaságfejlesztést és intézményrendszert c. előadásában azt vázolta fel, hogy gyökeres fordulatra, a hivatali eljárás igen erőteljes javulására számíthatnak azok, akik versenyképesség javításához a GVOP keretében keresnek támogatást. A szemlélet lényege, amelyet a támogatási rendszerben meghatározóvá tesznek, a következőkben összegezhető:

­ A GVOP keretében nyújtott támogatást a fejlesztésbe történő befektetésként kezelik. Egyaránt jelenti ez azt, hogy a nemzetgazdaság számára megfelelő megtérülést várnak el tőle, valamint hogy a Minisztériumot és a pályázókat egyenrangú feleknek tekintik.

­ A pályázati rendszer működtetését szolgáltatásnak tekintik, és annak fő jellemzői az ügyfélközpontúság, az átláthatóság, a pályázóbarát, segítő hozzáállás és a gyors, szakszerű bonyolítás kell legyenek, a bürokratikus elemek jelentős csökkentésével.

­ Megvalósításában a fő célkitűzések: tervezhető pályázati folyamat, tervezhető likviditás, ésszerű biztosítéki rendszer, átlátható értékelési és bírálati rendszer, és a kiegészítő áthidaló finanszírozás megteremtése a pályázók számára.

Rendezvényükön vitaindítóként Dr. Inzelt Péter, az MTA SZTAKI igazgatója, a Magyar Innovációs Szövetség véleményét is képviselve arról szól, mit várnak a pályázati rendszertől a felhasználók.

Felkért előadóként Egyed Géza helyettes államtitkár pedig tájékoztatást ad a GVOP pályázatrendszer egyszerűsítéséről.

Szakmai vezető: Dr. Osman Péter, a Tagozat elnöke

A részvétel díjmentes.

Kérjük, részvételi szándékát előre jelezni szíveskedjen az office.mkt@t-online.hu e-mail címen vagy a (1) 331-6906-os telefonszámon.