Az idősödés gazdasági hatásai – nemzetközi pénzügyi egyensúlytalanság – ezzel a címmel szervez konferenciát november 26-án 10 órától Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem II. János Pál Dísztermében (Budapest VIII. ker., Szentkirályi u. 28.) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Heller Farkas Közgazdaságtudományi Intézete, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani Doktori Iskolája és a Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztálya.

A konferencia két izgalmas témakört kapcsol össze: az idősödés által világszerte – így hazánkban is – jelentkező sokrétű gazdasági gondokat, s azt, hogy e jelenségek más-más demográfiai állapotban lévő országokban jelentkeznek, így nemzetközi tőkemozgást indukálnak, amely felerősíti az egyéb tényezők miatt is jelentkező nemzetközi pénzügyi egyensúlytalanságot.

A konferencia résztvevői egyedülálló körképet kapnak – a SZTE GTK PhD-hallgatói által készített – esettanulmányok formájában – a világban végbemenő idősödésről, s annak a társadalombiztosítási rendszerekre gyakorolt hatásáról. A közpénzügyek alakulása mellett megvizsgáljuk, milyen hatással lehet az idősödés a pénzügyi közvetítő szektor tevékenységére, s milyen módon hat a megtakarításokra. A megtakarítások befektetése pedig a globalizáció következtében jelentős nemzetközi tőkeáramlást eredményez, ami egyéb tényezőktől nehezen elkülöníthetően erősíti az egyensúlytalanságot. Azt is vizsgáljuk, hogy a munkaerőpiacra gyakorolt hatása milyen kihívást jelent a társadalmakra. Mindez a jelenlegi pénzügyi válság tükrében izgalmas és elgondolkodtató eszmecserét ígér.