2009 a „születés éve” a határon túli magyar közgazdász-társadalomban: december 15-én Szabadkán alakult meg a „magyarul beszélő” vajdasági közgazdászok egyesülete, s 18-án Szlovákiából kaptunk hasonló híreket.

Szlovákiai magyar közgazdászok társasága alakul

A rendszerváltozást követő időszak jelentős szakmai problémája volt, hogy Szlovákiában kevés okleveles közgazdász dolgozott, s különösen igaz volt ez a felvidéki magyar közösségre. Az egyetemi képzés az elmúlt két évtized során szerencsére némileg enyhítette ezt a komoly problémát, s 2004-tól már a Selye János Egyetemen is elindult a közgazdászképzés, amely biztosítja a magyar anyanyelvvel rendelkező szakmai utánpótlást is.

Ennek is köszönhetően egyre inkább aktuálissá vált egy a szlovákiai magyar közgazdászokat összefogó szakmai egyesület megalapítása. A szlovákiai magyar közgazdászok most, 2009 végén összefogtak, és közösen egy szakmai társaság megalapítását kezdeményezik, amely a nagy szakmai tekintélynek örvendő Magyar Közgazdasági Társaság partnerszervezete lenne, s a Romániai Magyar Közgazdász Társaság mintájára épülne, így is felhasználva az erdélyi kollégák több éves tapasztalatait.

Továbbá szeretnénk együttműködni a Harsányi János Szakkollégiummal, amely 2004-től működik Komáromban, s a Selye János Egyetem legtehetségesebb közgazdászhallgatóinak nyújt alkalmat a további szakmai fejlődésre, s négy évvel ezelőtt éppen a szakkollégisták fejében fogalmazódott meg először, egy ilyen szlovákiai magyar közgazdász-társaság víziója.

Az előkészítő bizottság tagjai: Nagy Ilona, a pozsonyi székhelyű SISA Auditing KFT igazgatója, Molnár Rozália, a szlovák Közbeszerzési Hivatal korábbi elnöke, Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója, Andrássy Zsuzsanna, dunaszerdahelyi közgazdász, Mihók Gábor, a nagykaposi Regionális Vállalkozásfejlesztési Szövetség igazgatója, Langschadl István komáromi régiófejlesztési szakember, Antalík Imre, a Selye János Egyetem Közgazdaságtudományi Kara dékáni hivatalának igazgatója, Rajkovics Péter, dunaszerdahelyi közgazdász.

A tervek szerint a közgazdász-egyesület a Szövetség a Közös Célokért társulás dél-szlovákiai tájékoztató irodahálózatának infrastruktúráját és a Selye János Egyetem szakmai hátterét igénybe véve működik majd.

Az előkészítő bizottság már elkészítette alapszabály-tervezetét (mellékelve megtalálható), amelyben a társaság munkaneve is szerepel, de a bizottság kíváncsian várja az érdeklődő szakemberek javaslatait a végső elnevezésre. A javaslatok között eddig szerepel Berzeviczy Gergely és Batthyány Lajos névadóként. (Az elsőről ezen a linken lehet többet megtudni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Berzeviczy_Gergely)

Továbbá eldöntésre vár a társaság központjának helye is, amely kapcsán az előkészítő bizottság Dunaszerdahelyre és Pozsonyra tett javaslatokat.

A társaság céljai között szerepel a szlovákiai magyar közgazdászok összefogása, támogatása és a szakmai tapasztalatok megosztása, a tervezett tevékenységekről többet a mellékletben olvashatunk.

A Szövetség a Közös Célokért társulás létrehozott és működtet egy gazdasági portált, amelyet a www.gazdasag.sk címen lehet elérni. Jelenleg a portál elsősorban gazdasági híreket és pályázati információkat közöl, de a jövőben gazdasági publicisztika és elemzések közlésére is szolgálna, hogy a szakemberek így is megoszthassák és megvitathassák az aktuális gazdasági kérdéseket.

Emellett a már említett szervezetekhez hasonlóan céljaink között szerepel többek közt szakmai konferenciák szervezése, szaktanácsadás nyújtása fizikai és jogi személyeknek, elősegíteni a magyar nyelven történő gazdasági oktatást minden szinten, segíteni a fiatal közgazdászok további szakmai fejlődését.

A szervezet alakuló ülése a jövő év elején várható, addig várjuk a csatlakozni szándékozó közgazdászokat, elektronikus leveleiket és reakcióikat kezdeményezésünkre, a társaság nevére és székhelyére, méghozzá a mellékelt jelentkezési ív kitöltésével és visszaküldésével a gazdasag.sk@gmail.com címre!

(rajkovics, 2009, december 10. – 22:36, a www.gazdasag.sk/hu cikke)