A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) kolozsvári székháza és folyóirata a Közgazdász Fórum 15 éves fennállását ünnepelte január 25-én a Kövespad utcai székházban szervezett ünnepségen. Ma a Közgazdász Fórum 108. példányszámánál tart: a kezdetben belső hírlapként indult kiadvány mára egyre több nívós tanulmányt közöl. A társaság 1998. január 24-én avatta saját tulajdonú székházát, s jelent meg a Fórum 0. száma. Mindkét esemény mérföldkő az RMKT 23 éves múltjából. Az RMKT tiszteletbeli elnöke, Somai József beszámolója.

A tematikus ünnepség megnyitója alkalmából Szécsi Kálmán, az RMKT elnöke köszöntötte a hazai és magyarországi jeles vendégeket, s jelezte, hogy a 23 éves társaság 15 éve eldöntötte, hogy szükségük van egy olyan helyre, amely működőképessé teszi a szervezetet. Ez nagy erőfeszítést jelentett, azonban mérföldkő volt a társaság működésében, ugyanakkor szaklapunk kezdetét is jelentette.

Az ünnepségen jelenlévőket Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja köszöntötte, s elmondta, hogy az RMKT-val közösen egy kiadvány bemutatására készülnek, főleg diákoknak, amelyben a mai gazdasági világról szóló alapismereteket próbálnának átadni, illetve egy versenyt is meg szeretnének hirdetni közgazdasághoz kapcsolódó témakörökben. A főkonzul szerint fontos, hogy a magyar fiatalok tudást szerezzenek a pénzügyi rendszerről, hiszen ez a mai világban nélkülözhetetlen. Köszöntőjét azzal zárta, hogy: "Sokat beszélünk ma nemzetpolitikáról, de keveset beszélünk az erdélyi magyar gazdaság megerősödéséről, és arról, hogy ez a megerősödés mennyire lényeges ebben a nemzetpolitikában."

Majd Petru Petra, mint a lap közös szakmai közlönyének képviselete, a kolozsvári közgazdasági kar dékán-helyettese köszöntötte az ünneplő közönséget. Szerinte a Közgazdász Fórum elérte kitűzött céljait: tájékoztatni a világgazdasági problémákról, publikálási lehetőséget adni magyar nyelven hazai és külföldi oktatóknak.
Az ünnepség első részében Somai József, a folyóirat alapító főszerkesztője, és aki 1998 és 2009 között működtette a lapot, jelezte, hogy pontosan a székház avatásakor, 1998. január 24-én jelent meg a nulladik szám, amely akkor egyszerű hírlapként indult, de nemsokára (2000-ben) az igényeknek megfelelően fejlődött tovább, és adott lehetőséget a szakmai cikkek megjelentetésére. A Fórummá alakult lap már 2006-ban elnyerte az Oktatási Minisztérium akkreditált minősítését. Nagy Bálint volt főszerkesztő 2009 és 2012 között vezette a lap megjelenését. Szerinte a lap 15 év alatt egy sor változáson ment keresztül, nemcsak formailag, hanem tartalmát, célközönségét, stílusát tekintve is tudományos igényű publikációknak helyet biztosítva. Kerekes Kinga, a lap jelenlegi főszerkesztője múlt év júliusában vette át a Közgazdász Fórum szerkesztését. Elmondta, hogy egy jól bejáratott lapot kapott, sok minden már meg volt oldva, mire a kezébe került. Célja, hogy a folytonosságot próbáljon hozni a lap tevékenységében. További célja, hogy évente hat lapszám jelenjen meg. Szintén tervük, hogy a Partiumi Keresztyén Egyetem és a Sapientia EMTE oktatói, valamint az RMKT aktív közgazdászai is gyakrabban publikáljanak a lapban.

Továbbiakban az ünnepségen visszaemlékeztek a 15 éves múltra azok az RMKT tagok, akik a székház megvételénél és rendbe tételénél jelen voltak és segédkeztek. Coltea Tibor, Valkai Ferenc és Somai József emlékezéseikben elmondták, hogy a székház megvétele és rendbe tétele 32000 dollárba került, ennek egy negyedét a társaság szerezte meg, a többit az Illyés Alapítványtól, a Budapest Banktól, a magyarországi közgazdász társaságtól és egy Németországban élő romániai magyar közgazdásztól kapták támogatásként. A társaságnak jelenleg három állandó munkatársa van, akik a székházban dolgoznak, szakmai programokat vezetnek, a könyvtár és a szervezet működtetésével foglalkoznak. Az ünnepségen Somai József és Kónya Hamar Sándor megemlékezett és méltatta  Nagy Zoltán, Ürmös József, Vita Sándor és Demeter Béla munkásságát haláluk 65, 60, 20 valamint 60. évfordulójuk alkalmából.

Az ünnepség záróakkordjaként Kerekes Kinga bejelentette, hogy 2012-ben a szerkesztőbizottság szavazatai alapján Reguly Ágoston fiatal kutató kapta a fiatal szerzőnek járó 1000 lejes díjat és oklevelet, aki a viselkedési mintákat kutatta a nyugdíjrendszerben.