Magyari-Beck István, a BCE professor emeritusa vezetésével a közelmúltban újjáalakult a Magyar Közgazdasági Társaság Kultúra-gazdaságtani szakosztálya. A szakosztályba várnak mindenkit, aki felelőssége érez a magyar és az egyetemes kultúra ügye iránt. Szeptembertől már rendszeres szakosztályi rendezvényeket, konferenciákat terveznek.

Az MKT keretein belül először 1999-ben jött létre Kultúra-gazdasági szakosztály, amely lobbant egyet, majd hamar kihunyt. Holott az indulás impozáns volt. A Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében alakult, több száz jelenlévő óriási érdeklődése közepette. Még ma is van egy 226 főt számláló „alvó tagsága”.

"A rendszerváltás elején jártunk. Sejtettük, hogy az Európai Uniónak nincs kulturális koncepciója. E hiányt nem helyettesíthetik az európai értékekre való sűrű utalások. A kultúrák nyelvekhez kapcsolódnak. Az Európai Unió tehát vagy föltalálja a közös nyelv nélküli kultúrát, vagy megpróbál boldogulni közös kultúra nélkül. Ezzel a probléma kikerült a közgazdaságtan hatóköréből" – véli Magyari Beck István. A szakosztályi elnök szerint manapság mind kevesebb a közgazdászok nélkül megoldható kérdés, ugyanakkor a csak piaci mechanizmusokra utalás merő pótcselekvés. A piac akkor támogatja a kultúrát, ha maga is kiművelt emberfőkből áll. A professzor úgy látja: sem a társadalmi rendszer, sem a pártpolitika nem kulcskérdés. Királyt, államot, mecénást, papságot, szubvenciót, pályázati rendszert, piacot csak a nívója avat kultúraalkotó gazdasági eszközzé…

A szakosztály elnökségi tagjai: Magyari Beck István elnök (professor emeritus BCE, Alex Osborn Professor ICSC), Déry Attila alelnök (Ybl-díjas építészmérnök, adjunktus BME), Ulicsák Béla alelnök (egyetemi oktató, műszaki igazgató BRIT TECH) és Rostás Zoltán elnökségi tag (mestertanár BME, projektigazgató). A szakosztály titkára: Bacsó Anna (építőipari mérnök és projektmenedzsment-szakértő).

Aki szeretne csatlakozni az MKT Kultúra-gazdaságtani szakosztályához, megteheti az on-line kitölthető adategyeztető lapunkon, a http://www.mkt.hu/tarsasag.php?w=al&al=11 címen.