A Magyar Közgazdasági Társaság erdélyi testvérszervezete, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság meghirdette legrangosabb éves eseményét, a huszonötödik alkalommal megrendezésre kerülő Közgazdász Vándorgyűlést. A jubileumi szakmai találkozónak idén rendhagyó módon nem egy erdélyi település, hanem a főváros, Bukarest ad otthont október 14. és 16. között, a konferenciára közel 30 szakembert és több mint 200 résztvevőt várnak a szervezők.

Az idei vándorgyűlés címe „Forte vagy piano? Románia gazdasági fejlődésének kilátásai”, fő témája az ország makrogazdasági kilátásai a közeljövőben. A plenáris előadásokon kívül öt tematikus szekcióban, előadások és műhelymunkák során neves szakértők segítségével tekintik át Románia makrogazdasági kilátásait és lehetőségeit. A szakmai programok mellett a szervezők szabadidős- és kulturális programokkal, valamint meglepetésekkel is készülnek a résztvevők és meghívottak számára.

A XXV. Közgazdász Vándorgyűlés kapcsán tartott sajtótájékoztatón Csatlós Pál, az RMKT elnöke, Kerekes Kinga egyetemi docens, a Vándorgyűlés egyik plenáris előadója és Mikó Gergely, az RMKT ügyvezetője szólalt fel.

Kezdésként Csatlós Pál néhány szóban összefoglalta az RMKT és a Vándorgyűlések történetét. Kiemelte, hogy nagyon fontos eredmény, hogy a jubileumi huszonötödik Vándorgyűlést Bukarestben szervezheti meg a Társaság, hiszen a bukaresti tagszervezet az egyik legfiatalabb – alig három éve alakult – szervezete az RMKT-nak. Ez is azt mutatja, hogy az idén huszonhat éves RMKT egy fiatalos, megújulásra kész és képes szervezet, amelyik eredményesen tudja megszólítani Románia magyarajkú közgazdász társadalmát.

Kerekes Kinga egyetemi docens a Vándorgyűlésen tartandó előadása kapcsán elmondta, hogy az egyik legnagyobb problémája a jelenlegi gazdaságnak a munkaerőhiány és a munkanélküliség egyidejű kettőssége. Míg a munkaerőhiány leginkább a vállalatokat érinti, a munkanélküliség kérdéskörét inkább a politikum boncolgatja. Ez a probléma nem csak Romániában, de egész Európában fennál, térségünkben talán egy kicsit még hangsúlyosabban, mint Nyugaton. A helyzet megoldását nem lehet tálcán kínálni, de a megoldáshoz vezető lehetséges utakat lehetséges és érdemes is áttárgyalni – erre is jó helyszínt kínál majd a konferencia.

Az RMKT ügyvezetője, Mikó Gergely a Vándorgyűlés gyakorlati tudnivalóiról ejtett pár szót. A Vándorgyűlésen, mint az elmúlt években mindig, idén is törekednek arra, hogy minél nagyobb nevek, minél komolyabb szakemberek tartsanak előadásokat a két plenáris és öt szekcióülés alatt. Az idei Vándorgyűlésen a tájékoztatón is jelenlévő Dr. Kerekes Kinga mellett már biztosan előad Steven van Groningen, a Raiffeisen Bank Romania elnök-vezérigazgatója és Daradics Kinga, a MOL Romania ügyvezető igazgatója is; de Dragoș Pîslaru munkaügyi miniszter és Ferkelt Balázs, a Budapesti Gazdasági Főiskola általános rektorhelyettese is a meghívott előadók listáján szerepel. Az idei évben egy új szekcióval is találkozhatnak majd a konferencia résztvevői: a Lehetőségek és kockázatok külföldi szemmel című szekcióban olyan vállalkozók vesznek majd részt, akik külföldiként egy más szemléletmóddal közelítik meg a romániai piacot. A Vándorgyűlés programjába azonban nem csak szakmai, hanem szórakoztató programok is beleférnek majd, a találkozó résztvevőit városnézéssel, kulturális programmal és ünnepi gálával is várják a helyi szervezők. A konferencia emellett teret ad az RMKT Wesselényi Miklós díjának, valamint a Közgazdász Fórum Fiatal Szerző díjának átadására is.

A sajtótájékoztató zárásaként még elhangzott, hogy a tagok kérésére meghosszabbították a kedvezményes jelentkezés periódusát, így tehát kedvezményesen szeptember 23-ig, míg teljes áron október 11-ig lehet jelentkezni a konferenciára. Az előadók folyamatosan bővülő névsorát, a végleges programot és minden egyéb információt megtalálhatnak az érdeklődők a vandorgyules.rmkt.ro oldalon, és ugyanitt regisztrálhatnak is a rendezvényre.