Kínai írás, kínai gondolkodás, kínai kultúra – ezzel a címmel tart előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Kultúra-gazdaságtani Szakosztály meghívására Rockenbauer Antal, az MTA Természettudományi Kutatóintézetének fizikus professor emeritusa 2017. január 27-én, pénteken 16 órától a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. ker. Petőfi Sándor út 5.). A rendezvény moderátora Horváth József közgazdász, a BCE nyugdíjas oktatója.

Rockenbauer Antal az alábbiakban foglalja össze az előadás elméleti és gyakorlati lényegét:

Legutóbbi kínai utamra a Tienjin University of Medicin meghívására került sor, mert a nagy lendülettel fejlődő kínai gazdaság és tudományos élet igényli a külföldi szakemberek segítségét. Az utazás alkalmat nyitott számomra a kínai kultúra hagyományainak megismerésére is, amelynek bemutatására jelentős forrásokat fordít jelenleg a kínai állam. Ennek fontos tanulsága van számunkra is.

Az európai gondolkozás és kultúra bölcsőjének a görög kultúrát és filozófiát tartjuk, de érdemes távolabbra is kitekinteni, ha az emberi kultúráról gondolkozunk. Ezért tartom fontosnak, hogy jobban ismerjük a kínai kultúra hagyományait, amelynek olyan kiemelkedő gondolkozói voltak, mint Laoce és Konfúciusz.

Ezt az ismerkedést a legjobb, ha a kínai írásjelekkel, a karakterekkel kezdjük, mert ez meghatározó a kínai gondolkozásban. Ennek alapja a szócska, egy önmagában is értelmes hangcsoport, amelynek kombinációi alkotják meg a kínai beszédet. A kínai írásbeliségnek is ez az alapja, amely nem bontja tovább a még önálló jelentéssel bíró hangzáscsoportokat elemi egységekre, azaz egyedi hangokra és betűkre. Ez a nyelvi struktúra rányomja jegyét a kínai fogalmi gondolkozásra, amelyik jobban épít nagyobb fogalmi egységekre és nem ragad le a gondolati szétbontás analitikus technikájánál.