Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára tartott előadást csütörtökön a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának évzáró rendezvényén, az MKT közösségi terében. Az előadás témáját a 2020-ig szóló Vidékfejlesztési Program aktualitásai adták. Kis Miklós Zsolt előadásának diái letölthetőek a honlapunkon.

Az államtitkár elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program elfogadása óta összesen 43 pályázati felhívást ismerhettek meg a gazdálkodók, 986 milliárd forint értékben. Ezek közül 36 felhívás közvetlenül beruházási jellegű volt, melyeknek kerete a 660 milliárdot is meghaladja. A döntések és a kifizetések 2017-ben felgyorsulnak, hogy a rendelkezésre álló közel 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési forrást 2018 év végéig eredményesen felhasználják az agráriumban.

Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy az uniós csatlakozás óta először nyílt lehetőség arra, hogy egy vidékfejlesztési programból finanszírozott támogatás esetében előleget lehessen fizetni a gazdálkodók számára. Elsőként az agrár-környezetgazdálkodást, valamint ökológiai gazdálkodást folytató termelők kaphattak, több mint 15 milliárd forintos előleget november végén. Ehhez most csatlakozott a trágyatárolók építését támogató felhívás előlegigénylése, melyet már kérhetnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal weboldalán.

Az államtitkár az előadás keretében kitért még az idei évben megjelenő további pályázati felhívásokra is. Mint mondta idén még több felhívás megjelentetését tervezi a Miniszterelnökség. Ezek között kiemelendő a fiatal gazdálkodók induló támogatására külön alprogram keretében kiírandó 37,75 milliárd forintos felhívás. Emellett még a nem mezőgazdasági tevékenységek indítására és fejlesztésére is mintegy 50 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet a tárca.

Kis Miklós Zsolt előadásának diái (pdf)