Pleschinger Gyulát, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagját választotta elnökévé május 25-én Budapesten a Magyar Közgazdasági Társaság küldöttközgyűlése. Az idén 123 éves tudományos civil szervezet főtitkári posztját továbbra is Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója tölti be. A társaságot három cikluson, kilenc éven át elnöklő Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az MKT örökös tiszteletbeli elnöke lett.

A társaság tisztújító küldöttközgyűlésén három évre a szervezet alelnökeivé választották Balázs Péter egyetemi tanárt, volt uniós biztost és külügyminisztert, Balog Ádámot, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatóját, Bod Péter Ákos egyetemi tanárt, korábbi minisztert és jegybankelnököt, Palócz Évát, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatóját, Palotai Dánielt, az MNB vezető közgazdászát, a társaság Versenyképességi Szakosztályának elnökét és Patai Mihályt, az UniCredit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Magyar Bankszövetség elnökét. A küldöttek új tagként az elnökség soraiba választották Bischof Zsoltot, a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárigazgatóját, az MKT Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnökét, Felcsuti Zsoltot, az MPF Holding vezetőjét és Nagy Mártont, az MNB alelnökét, az MKT mintegy másfélezer tagot számláló Pénzügyi Szakosztályának elnökét. Az MKT Felügyelőbizottságának elnöki tisztét továbbra is Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem intézetvezető főiskolai tanára töltheti be. Az MKT új, 2017 és 2020 közötti elnöksége és felügyelőbizottsága tagjainak az életrajza ide kattintva letölthető (pdf).

A GazdaságTV tudósítása a tisztújításról:

A küldöttek elfogadták a társaság 2016. évi pénzügyi beszámolóját és közhasznúsági mellékletét is. Beszámolójában Hegedüs Éva, az MKT főtitkára elmondta, hogy a társaság a 2016. évet 6,8 millió forintos pozitív eredménnyel zárta, likviditása jó, és mind a kapott adományok, támogatások, mind pedig az egyéni tagdíjakból származó bevételek számottevően növekedtek. A társaság a személyi jövedelemadó egy százalékából tavaly 701 ezer forintban részesült. Hegedüs Éva hangsúlyozta, hogy az MKT a hagyományos nagyrendezvényei – például a Kecskeméten, mintegy 750 fős hallgatóság részvételével megtartott közgazdász-vándorgyűlés – mellett 2016-ban is mintegy 80–100 konferenciát, szakmai előadást, illetve kerekasztal-beszélgetést szervezett az egészségügy vagy éppen a sport és a kultúra gazdaságtanától a munkaerőpiac aktuális kérdésein át a versenyképességig számos témában. Az MKT 2016-ban több rangos nemzetközi fórumnak – például a közép- és kelet-európai tőzsdei felsővezetők találkozójának – is házigazdája volt,. Hegedüs Éva hangsúlyozta: örömteli, hogy ma már a legtöbb hazai gazdasági felsőoktatási intézményben tevékenykedik ifjúsági szervezete a Magyar Közgazdasági Társaságnak. Az MKT szakosztályainak és megyei szervezeteinek küldöttei a Polgári Törvénykönyv 2017. január 1-jétől hatályos változásainak megfelelően módosították a jogi formáját tekintve közhasznú egyesületként működő szervezet Alapszabályát. Az MKT 2016. évi közhasznúsági melléklete, szakmai beszámolója és könyvvizsgálói jelentése ide kattintva letölthető (zip).

A küldöttközgyűlésen kitüntetéseket is adtak át. Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége a szervezet első elnökéről elnevezett Láng Lajos-díjat adományozott Berta László tagtársunknak, a Zalaco Sütőipari Zrt. vezérigazgatójának, a Magyar Közgazdasági Társaság Zala Megyei Szervezete elnökének, a megyei szervezet működése és fejlődése érdekében végzett, sok éves munkájának elismeréseként. Balázsné Lendvai Marietta, a Budapesti Gazdasági Egyetem Zalaegerszegi Gazdálkodási Kara főiskolai docense, a Magyar Közgazdasági Társaság Zala Megyei Szervezete korábbi ifjúsági titkára pedig Közgazdász Díjat vehetett át az ülésen.

A Magyar Közgazdasági Társaság tisztújító küldöttközgyűlésén szó esett a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves rendezvényéről, az 55. Közgazdász-vándorgyűlésről is, amelynek 2017. szeptember 7. és 9. között Eger városa ad otthont.

A tisztújító küldöttgyűlésen a monetáris politika aktualitásairól tartott előadást Pleschinger Gyula. Az előadás diái ide kattintva letölthetők (pdf).