A Carbon Tracker Initiative elnevezésű non-profit tanácsadó szervezet vezérigazgatója, Anthony Hobley tartott angol nyelvű előadást – a Vertis Environmental Finance, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Brit Nagykövetség közös szervezésében – 2017. május 18-án, csütörtökön a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Az előadás videófelvétele megtekinthető a honlapunkon.

Anthony Hobley előadása elsősorban azon szakemberek számára lehetett érdekes, akiknek az üzleti tevékenysége kiterjed a pénzügyi műveletekre, a befektetésekre és a kereskedelemre, és bármilyen módon kapcsolódik az olaj- és gáziparban, a szénbányászatban vagy a villamosáram-termelésben érintett vállalkozásokhoz.

Az elmúlt néhány év során a Carbon Tracker Initiative forradalmian új gondolkodásmódot teremtett az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok pénzügyi intézményeinek körében a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos befektetéseket illetően. Mélyreható pénzügyi elemzések révén ráirányították a befektetési szakemberek figyelmét azokra a kockázatokra, amelyeket a küszöbönálló éghajlat-szabályozás jelent ebben a szektorban. Sikerült közismertté tenniük olyan fogalmakat, mint a „szénbuborék” vagy az „alvóeszközök”, amelyek ma már bevett kifejezések a világ vezető pénzügyi központjaiban és a pénzügyi hatóságok munkája során.

Az előadást követően Horváth Ágnes, a MOL-csoport vezető közgazdásza, Samu János, a Concorde Alapkezelő elemzési üzletágvezetője, Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központjának vezetője és Gyura Gábor, az MNB Felügyeleti Módszertani Főosztályának vezetője egy angol nyelvű kerekasztal-beszélgetés keretében vitatta meg a téma magyarországi vonatkozásait. A kerekasztal-beszélgetés moderátora Bart István, az Energiaklub társelnöke volt.