Várrekonstrukció: műemlékek fejlesztése és fenntartása az Egri vár példáján keresztül. Ezzel a címmel tart előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Kultúra-gazdasági Szakosztálya meghívására Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója és Csillag Tamás, a múzeum projektmenedzsere 2017. december 1-jén, pénteken 16 órától a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V., Petőfi Sándor utca 5.). A rendezvény moderátora Birinyi József közgazdász, népzenekutató, az MTK Kultúragazdasági Szakosztályának elnöke.

Berecz Mátyás és Csillag Tamás előzetes problémafelvetése:
Az Egri Vár a keresztény Európa védelmében folytatott közel háromszáz éves török-ellenes harcok egyik jelképe, kultuszhelye, az ország egyik leglátogatottabb múzeuma, 2014 decemberétől nemzeti emlékhely
A vár legújabb műemléki fejlesztése 2009-ben indult európai uniós támogatással (ÉMOP). Jelenleg a következő két fázis (Nemzeti Vár- és Kastély Program, Modern Városok Program) előkészítése zajlik. A fejlesztési programok célja, hogy a műemléki épületegyüttes a jelentőségéhez méltó állapotba kerüljön, illetve létrejöjjön egy európai szintű és jelentőségű kulturális, illetve turisztikai attrakció.
A vár műemléki fejlesztésében résztvevő szakemberek véleménye, hogy az utóbbi évtizedekben végzett műemléki beavatkozások (romkonzerválás) ma már sok esetben megkérdőjelezhetőek, mivel nem segítik elő a műemlékek hosszú távú megőrzését és fenntartását. Az elmúlt években megkezdett fejlesztéseket szeretnénk folytatni azzal, hogy az Egri Vár történelmi, törökkori szerkezetét fenntartható formában helyreállítsuk.
A nemzeti emlékhellyel szemben megfogalmazott elvárásoknak megfelelően a rekonstrukció során kiemelt hangsúlyt kap Dobó István kora. A rekonstrukciók hitelessége érdekében a konkrét építészeti tervekhez a szakmai alapot a már jelenleg is folyó kutatások, illetve a rendelkezésre álló régészeti és történeti dokumentáció adja.
A program hangsúlyos eleme az attrakciófejlesztés, melynek célja, hogy az Egri Vár és Eger városa európai szinten számon tartott desztinációvá váljon, egész napos szabadidő eltöltési lehetőséget biztosítva a látogatók számára, az élményszerűség, a szórakozva tanulás jegyében.