Kiemelkedő tudományos kutatói munkásságának elismeréseként az MTA doktora cím megszerzését tanúsító oklevelet december 6-án az MTA Székházában vehette át Gulácsi László professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem Egészségügyi Közgazdaságtan Tanszékének vezetője, az MKT Egészség- és Egészségügy-közgazdasági Szakosztályának alapítója, korábbi elnöke.

Összesen 65-en vehették át az MTA doktora cím megszerzését tanúsító oklevelet az Akadémián.

Az MTA honlapján olvasható méltatás szerint Gulácsi László kutatási területe a krónikus immunológiai betegségek (sokízületi gyulladások, szisztémás szklerózis, bélgyulladások, pikkelysömör) és más betegségek területén a terápiák klinikai hatásosságának és biztonságosságának összehasonlítása, a betegségsúlyosság, életminőség, betegségteher, költség, költségvetési hatás és költséghasznossági vizsgálatok végzése. Célja a betegséggel összefüggő életminőség változások értékelése, a beteg és családjára, az egészségügyre és a társadalomra háruló betegségköltségek elemzése, a terápiák által elérhető egészségnyereség és a betegek terápiákkal kapcsolatos várakozásainak vizsgálata.

Módszertani kutatásai a más országokban végzett elemzések eredményei hazai alkalmazhatóságának és az egészségi állapotok hasznosságának (preferáltságának) vizsgálatára irányulnak. Eredményei segítséget nyújtanak a gyakorló klinikusnak a betegek perspektíváinak és életminőségének megismeréséhez, a szakmai irányelvekben foglalt célok megvalósításához és az elérhető egészséghaszon és a költségek előrejelzéséhez és méréséhez.

Kutatásai felhívják a figyelmet arra, hogy a források az egyes egészségügyi területek és terápiák közötti, költséghatékonyságot is figyelembe vevő elosztása hatékonyság növelő tényező, ezen a módon több egészségnyereség érhető el adott forrásfelhasználás mellett.

Az akadémiai doktori címhez ezúton gratulálunk!