Fazakas Szabolcs volt ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, az Európai Számvevőszék korábbi magyar tagja, volt európai parlamenti képviselő, az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért felelős biztosának főtanácsadója elnökletével február 16-án megalakult a Magyar Közgazdasági Társaság Európai Uniós Szakosztálya. A szakosztály alelnöke Iván Gábor, az Európai Unió Tanácsa Általános Politikai Igazgatóságának igazgatója lett.

Az MKT közösségi terében, az Eiffel Palace Irodaházban megtartott alakuló ülésen a szakosztály alapító tagjaként részt vett többek között Andor László volt uniós biztos, a BCE tanszékvezetője; Balázs Péter volt külügyminiszter, az Európai Bizottság első magyar tagja, az MKT alelnöke; Becsey Zsolt volt európai parlamenti képviselő és uniós diplomata; Vajda László, a Földművelésügyi Minisztérium EU Koordinációs Főosztályának korábbi vezetője; Halm Tamás, a Közgazdasági Szemle főszerkesztője, az MKT elnökségi tagja és Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, az MKT örökös tiszteletbeli elnöke is. Bár jelen nem tudott lenni, de írásban jelezte csatlakozási szándékát többek között Baranyay László, az Európai Beruházási Bank igazgatóságának tagja, az EIB nyugalmazott és tiszteletbeli alelnöke; Iván Gábor, az Európai Unió Tanácsa Általános Politikai Igazgatóságának igazgatója; Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem rector emeritája és Palánkai Tibor Széchenyi-díjas közgazdász, akadémikus is.

Az alakuló ülés résztvevői egyhangú szavazással Fazakas Szabolcsot választották meg a szakosztály elnökének. A szakosztály alelnöki feladatainak ellátásával pedig – ugyancsak egyhangú döntéssel – Iván Gábort, az Európai Unió Tanácsa Általános Politikai Igazgatóságának igazgatóját bízták meg.

Az újonnan alakult szakosztály elnöke, Fazakas Szabolcs az alakuló ülésen elmondta: nem konkurálni, hanem együttműködni kívánnak az MKT már meglévő, speciális európai uniós ügyekkel is foglalkozó szakosztályaival – így az európai uniós fejlesztéspolitikai témák zászlóvivője természetesen továbbra is a Fejlesztéspolitikai Szakosztály marad. Az új szakosztály a rendezvényein, szakosztályi ülésein, kerekasztal-beszélgetésein szakmai hátteret kíván nyújtani az európai integráció aktuális folyamatainak megvitatásához.

Az MKT Alapszabályának értelmében a szakosztály megalakulását az MKT elnöksége kell hogy jóváhagyja. Azon tagtársaink, akik szeretnének bekapcsolódni a szakosztály munkájába, a honlapunkon belépési névvel és jelszóval bejelentkezve tehetik ezt meg, vagy ebbéli szándékukat jelezhetik titkárságunknak az on-line kitölthető adategyeztető lapunkon is.