Együttműködési megállapodást írtak alá a V4-országok közgazdasági társaságai március 22-én, csütörtökön Budapesten, a közgazdaságtan reformjáról szervezett, nemzetközi konferenciát megelőzően.

A megállapodást Martin Kahanec, a Szlovák Közgazdasági Társaság elnöke, a Central European Labour Studies Institute alapítója és tudományos igazgatója, a CEU professzora; Bogusław Fiedor, a Lengyel Közgazdasági Társaság alelnöke, a Wroclaw-i Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdász professzora, korábbi rektora, Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Monetáris Tanács tagja és Kamil Galuščák, a Cseh Közgazdasági Társaság elnöke, a Cseh Nemzeti Bank Igazgatóságának tanácsadója (b-j) látta el kézjegyével.

A megállapodás értelmében a V4-ek közgazdasági társaságai kétévente közös konferenciát szerveznek a Visegrádi országokat és a közép- és kelet-európai régiót egyaránt érintő, olyan témákban, mint az innováció, a demográfiai folyamatok, a növekedési kilátások vagy éppen a gazdasági integráció. Emellett előadókat biztosítanak egymás nemzeti konferenciáira, segítik egymás tudományos kutatóit a kutatásokhoz szükséges adatokhoz való hozzáférésben. Ezen felül a társasságok egy V4-es közgazdasági díjat is alapítanak, amit kétévente egy fiatal (35 év alatti) közgazdásznak ítélnek majd oda.

Az aláírt megállapodás szkennelt változata ide kattintva letölthető (pdf).