A közgazdaságtan reformjáról szervezett nemzetközi konferenciát március 22-én Budapesten a Magyar Közgazdasági Társaság. A tanácskozás videófelvétele már visszanézhető a honlapunkon.

Ötszáz évvel azután, hogy Luther Márton kifüggesztette tételeit a wittenbergi vártemplom ajtajá-ra, a közgazdasági dogmákkal elégedetlen kutatók és diákok kiszegezték 33 pontjukat a London School of Economics kapujára (www.rethinkeconomics.org/projects/reformation/). E 33 tézis apropóján szervezte meg a konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság a Budapest Institute of Banking Zrt.-vel, a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Tanszékével, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetével, valamint a cseh, a szlovák és a lengyel közgazdasági társaságokkal együttműködésben az ELTE Egyetemi Kongresszusi Központjának Gömbaulájában.

A konferencia teljes videófelvétele:

„Furcsa egy tudomány a közgazdaságtan. Sokan nem is tartják igazi tudománynak, azt az egzaktságot és egyértelműséget hiányolva belőle, mint ami a matematikában vagy éppen a fizikában megvan. Azt mondják: a közgazdaságtannal szemben ott világosak a törvények. De nézzük meg a fizikát! A newton-i világképet borította fel Einstein, ma pedig már Schrödinger macskája és a kvantummechanika a jövő számítógépeinek adja az alapját” – fogalmazott köszöntőjében Pleschinger Gyula. Az MKT elnöke hozzátette: a 2007-es válság tapasztalatai, és mindazok a kihívások, amelyekkel a társadalmak szembenéznek – a klímaváltozás, a negyedik ipari forradalom vagy éppen a migráció okozta társadalmi változások – felgyorsították a közgazdaságtan fejlődését. Talán ezért is jó helyen és jó időben születtek meg és kaptak nyilvánosságot e tézisek.


SAJTÓVISSZHANG

10 ok amiért nem tudják megjósolni a válságokat a közgazdászok (Növekedés.hu)
Gyökeresen át kell alakítani a neoklasszikus közgazdaságtant (Origó.hu)
Egy ábra, amiből (nagyjából) megérted, hogyan gondolkodnak a közgazdászok (Portfolió.hu)
‘Deconomisation’: the growing conversation on economics reformation (Newweather.org)
Messze még a közgazdasági megváltás (mnbtanszekblog.hu)
Conference on Economics Reformation (mnbtanszekblog.hu)

A konferencia délelőtti, plenáris ülésén előadást tartott Andrew Simms, a New Weather Institute társalapítója, a 33 pont egyik szerzője; Ha-Joon Chang, a Cambridge-i Egyetem közgazdász professzora, a kezdeményezés egyik támogatója; Dombi Ákos egyetemi docens, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézet Összehasonlító Gazdaságtan Tanszékének vezetője; valamint Pogátsa Zoltán közgazdász, a Soproni Egyetem docense, a CEU, az ELTE és a Veronai Egyetem oktatója. Az előadásaik diái lentebb letölthetőek.

Délután két panelbeszélgetéssel folytatódott a program. Elsőként a V4-es országok tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal Bogusław Fiedor, a Lengyel Közgazdasági Társaság alelnöke, a Wroclaw-i Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdász professzora, korábbi rektora; Kamil Galuščák, a Cseh Közgazdasági Társaság elnöke, a Cseh Nemzeti Bank Igazgatóságának tanácsadója és Martin Kahanec, a Szlovák Közgazdasági Társaság elnöke, a Central European Labour Studies Institute alapítója és tudományos igazgatója, a CEU professzora. E panel moderátora Halm Tamás, a Közgazdasági Szemle főszerkesztője, az MKT elnökségi tagja volt.

A második panel a közgazdaságtan és a közgazdasági (felső)oktatás magyarországi reformjáról szólt, Csath Magdolna, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társa-dalomtudományi Karának professor emeritusa, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóprofesszora; Kónya István, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa; Muraközy László, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Bizottságának elnöke, a Szent István Egyetem egyetemi tanára; Trautmann László, a BCE Közgazdaságtudományi Karának egyetemi docense, korábbi dékánja, az MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának elnöke; valamint Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója részvételével. E beszélgetés moderátora Lehmann Kristóf, a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Tanszékének megbízott tanszékvezetője volt.

A konferencia zárszavát Hegedüs Éva, az MKT főtitkára, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója mondta.

A konferenciát megelőzően együttműködési megállapodást írtak alá a V4-országok közgazdasági társaságai. A megállapodásról bővebben itt lehet olvasni.

LETÖLTHETŐ ELŐADÁSOK

Ha-Joon Chang: Why Do We Need Pluralism in Economics? (pdf)
Dombi Ákos: The rise and fall of the myth on the night-watchman state (pdf)
Pogátsa Zoltán: Neoclassical Economics and Beyond (pdf)