A Magyar Közgazdasági Társaság kezdeményezésére várhatóan már az ősztől kiterjeszti kiválósági ösztöndíjprogramját az Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken magyar nyelven közgazdaságtant tanuló egyetemi-főiskolai hallgatókra a Magyar Nemzeti Bank.

Az ösztöndíjat eddig magyarországi gazdasági felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók kaphatták, évente mintegy félezren. Ezt terjeszti ki a jegybank és a Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) Alapítvány az Erdély, a Vajdaság és a Felvidék gazdasági felsőoktatási intézményeiben magyar nyelven közgazdaságtant hallgató egyetemistákra, főiskolásokra oly módon, hogy az ösztöndíjprogram menedzselésével a határainkon túli testvérszervezeteinket: a Romániai, a Szlovákiai és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaságokat bíznák meg.

Az MNB elképzelései szerint a program révén Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken összesen mintegy száz, magyar nyelvú közgazdászképzésben részt vevő hallgató részesülhet majd a pályázaton elnyerhető, havonta mintegy 30 ezer forintnak megfelelő összegű ösztöndíjban.

Az MNB oktatási igazgatósága és a PADE Alapítvány munkatársai csütörtökön Budapesten, az MKT Közösségi Terében egyeztettek minderről a határainkon túli testvérszervezeteink vezetőivel: Ciotlăuș Pállal, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnökével, Földi Mártával, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnökével, Matus Tiborral, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság ügyvezetőjével és Csiba Péterrel, a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánjával.