Megtartotta éves rendes küldöttközgyűlését a Magyar Közgazdasági Társaság május 25-én, pénteken. Az IBM Budapest Lab konferenciatermében több mint 92 százalékos részvételi arány mellett megtartott ülésen az MKT megyei szervezeteinek és szakosztályinak a küldöttei elfogadták az MKT 2017. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót, annak közhaszúsági mellékletét, valamint a társaság 2018. évi pénzügyi tervét is.

A küldöttgyűlés első felében Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója, a Pénzügyi Stabilitási Tanács tagja, az MKT Versenyképességi Szakosztályának elnökségi tagja tartott szakmai előadást a küldötteknek Változatlan célok egy változó világban címmel. Az előadás diái ide kattintva letölthetőek (pdf).

A küldöttek felhatalmazásával napra pontosan egy éve kezdte meg munkáját ez az elnökség, amely arra kapott felhatalmazást, hogy az MKT hagyományait megőrizve vigyen friss lendületet a szervezet működésébe – fogalmazott beszámolójában Hegedüs Éva, az MKT főtitkára, hozzátéve, hogy az elnökség mindezt többek között a nemzetközi kapcsolatok erősítésével, valamint az ifjúsági szervezetek fejlesztésével látta megvalósíthatónak. Hegedüs Éva úgy értékelte, hogy tartalmas év volt a 2017. esztendő az MKT történetében. A hagyományosan évi 80-100 megyei és szakosztályi rendezvény mellett jó néhány olyan konferenciája volt az egyesületnek, amelyre büszke lehet. A gazdag programkínálatért pedig köszönet illeti a szakosztályok és a megyei szervezetek vezetőit.

A főtitkár asszony az elmúlt év eredményeit sorolva emlékeztetett rá, hogy csaknem 900 résztvevője, 17 szekciója és 160 előadója volt az egri közgazdász-vándorgyűlésnek, és az MKT történetében először egy Nobel-díjas közgazdász is szerepelt a konferencián. Az MKT önálló szekcióval vehetett részt a mexikóvárosi közgazdász-világkongresszuson, novemberben pedig közös nemzetközi konferenciát szervezett a társaság az EU jövőjéről az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsággal. Új együttműködést indított el az MKT a V4-ek közgazdasági társaságaival, az elindított párbeszéd eredményeként pedig március végén egy együttműködési megállapodást írt alá a négy közgazdasági társaság Budapesten. A szakosztályok körében egyre népszerűbb az MKT közösségi tere az Eiffel Palace-ban, így egyre több szakosztály tartja ott a rendezvényeit, kerekasztal-beszélgetéseit. Szépen fejlődik, bővül az MKT ifjúsági szervezete is, így ma már majdnem minden gazdasági felsőoktatási intézményben jelen van az MKT.

A szervezeti változásokról szólva Hegedüs Éva elmondta, hogy az elmúlt év végén Barcza György vezetésével újjáalakult az Államháztartási Szakosztály, és új szakosztályok is alakultak. Fazakas Szabolcs volt ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért felelős biztosának főtanácsadója elnökletével megalakult a Magyar Közgazdasági Társaság Európai Uniós Szakosztálya. Legalább ennyire fontos téma a demográfia: az MKT Demográfiai Szakosztálya ugyancsak megtartotta alakuló ülését, ahol Benda József szocializációkutatót, szervezetfejlesztőt, társadalompedagógust, az Összefogás a Gyermek és Családbarát Magyarországért Szakértői Műhely alapítója és vezetőjét, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének tudományos főmunkatársát választották meg a szakosztály elnökének. A főtiktár bejelentette, hogy további szakosztályok megalakításának előkészítése is folyamatban van.

A gazdálkodás fő számairól szólva Hegedüs Éva tájékoztatta a küldötteket arról, hogy 2017-ben mind a kapott adományok, mind a kapott támogatások, mind pedig a tagdíjbevételek érdemben növekedtek a Magyar Közgazdasági Társaságnál. A 2017. évben elért összes bevétel 64,2%-kal volt több az előző évinél. Az adományok 19,5%-kal növekedtek az előző évhez képest, a tagdíjból származó bevétel pedig összességében 8,5%-kal nőtt. Az egyéni tagdíjak 2017-ben számottevően, 10,6%-kal meghaladják a 2016. évit, ugyanakkor a tagdíjfizetési fegyelem még mindig hagy maga után kívánnivalót. Elsősorban az MKT nemzetközi kapcsolatainak erősítésével, bővítésével kapcsolatos költségek miatt összességében ennél nagyobb ütemben növekedtek a társaság kiadásai. A szervezeti tevékenység így összességében negatív pénzügyi eredménnyel zárult, erre azonban a 2016-ról áthozott pénzmaradvány fedezetet nyújtott. Hegedüs Éva bejelentette, hogy a Magyar Közgazdasági Társaság továbbra is megfelel a civil törvény (2011. évi CLXXV. törvény) közhasznú szervezetekre vonatkozó előírásainak. A pénzügyi-számviteli beszámoló dokumentumai a közhasznúsági melléklettel együtt ide kattintva letölthetőek (zip).

Az Egyebek napirendi pont keretében az MKT elnöke adott tájékoztatást a 2018. évi 56. Közgazdász-vándorgyűlés előkészületeiről. Pleschinger Gyula bejelentette, hogy a konferenciának szeptember 6. és 8. között, a szokásos struktúrában Debrecen városa és a Kölcsey Központ ad otthont.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Virág Barnabás előadása (pdf)
Az MKT 2017. évi gazdálkodásáról szóló beszámoló dokumentumai (zip)