A szabadkai városháza gyönyörű tanácstermében tartotta idei konferenciáját délvidéki testvérszervezetünk, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság 2019. március 18-án. A 2009-ben – az MKT és az Romániai Magyar Közgazdász Társaság aktív közreműködésével – megalakult szervezet idei konferenciáját egy különösen örömteli esemény gazdagította: e rendezvény keretében adta át Dubéczi Zoltán, a PADE Alapítvány kuratóriumi elnöke a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjat 26 vajdasági magyar közgazdász hallgatónak.

Földi Márta, a VMKT elnöke a konferencián

A program keretében a legjobb tanulmányi eredményt elérő diákok 10 hónapon keresztül havi 30 ezer forintos támogatásban részesülnek. Az ösztöndíjprogram keretében idén júniusban további városok: Csíkszereda, Kolozsvár, Nagyvárad és Beregszász felsőoktatási intézményeinek legjobb hallgatói vehetik át az oklevelet, illetve számíthatnak a PADE Alapítvány támogatására.

Az MNB Kiválósági Ösztöndíjának mintájára, a Magyar Közgazdasági Társaság kezdeményezésére indult el 2018-ban a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogram a legtehetségesebb határon túli magyar hallgatók támogatására. Az ösztöndíjak odaítéléséről szóló első okleveleket 2018 novemberében adták át a komáromi Selye János Egyetemen tanuló 48 hallgatónak. A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj célja, hogy növelje a külhoni felsőoktatási intézményekben közgazdasági szakon tovább tanuló magyar nemzetiségű egyetemisták létszámát, illetve az otthon maradás esélyeit.