Ügyesen helytálltak a magyar diákok a V4-es Közgazdasági Diákolimpia szeptember 10-i, prágai döntőjében. A Visegrádi Alap támogatásával megrendezett, nemzetközi megmérettetésen – amelynek a Cseh Nemzeti Bank épülete adott otthont – Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról egyaránt öt-öt diák mérte össze közgazdasági ismereteit, tudását.

Az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 2018 tavaszán kötött együttműködési megállapodást cseh, lengyel és szlovák testvérszervezeteivel, annak érdekében, hogy e négy ország közgazdasági társaságai közös tudományos konferenciákkal és közös szakmai programokkal járulhassanak hozzá a régió gazdasági nvekedéséhez, fejlődéséhez. Ennek az együttműködésnek a részeként idén először rendezték meg a cseh kezdeményezésre elindított, középiskolásoknak szóló Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjét, amelyre – a nemzeti döntők eredményei alapján – Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról egyaránt öt-öt diák érkezett.

Hazánkat három zalaegerszegi (Zrínyi Miklós Gimnázium) és két budapesti (Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium) diák képviselte a nemzetközi megmérettetésen: Ferenczy András, Gergály Anna, Mészáros Péter, Molnár Bence és Pintér Balázs – közülük Anna és Péter most kezdik meg tanulmányaikat a BME-n. A csapatot tartalékként Nacsa Flóra kísérte. A magyar diákok felkészítésében a Budapesti Corvinus Egyetem MNB-tanszékének munkatársai közreműködtek. A nemzetközi verseny döntőjének zsűrijében ott volt Pleschinger Gyula, az MKT elnöke, a Monetáris Tanács tagja is. A versenyzőknek angol nyelvű írásbeli és szóbeli közgazdasági feladatokat kellett megoldaniuk a döntőben, amelynek győztese végül egy szlovák diák, Jakub Kučerák lett.

Magyarország számára az idei Közgazdasági Diákolimpia egyfajta próba volt. A most kezdődött tanévben idehaza is megrendezzük a verseny megyei, régiós és országos döntőjét, hogy kiderüljön: kik képviselhetik hazánkat a 2020-as Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjében.

(A nyitóképen a magyar csapat látható Prágában.)

A verseny megvalósítását a

támogatta.