A Szlovák és a Cseh Közgazdasági Társaság – a brnói Mendel Egyetemmel és a Magyar Közgazdasági Társasággal együttműködésben – 2019. szeptember 11. és 13. között Brnóban, a Mendel Egyetemen rendezte meg közös szakmai tanácskozását. A Videgrádi Alap támogatásával megvalósított konferenca egyúttal tudományos megemlékezés volt a tervgazdaságból a piacgazdaságba való átmenet 30. évfordulójára a visegrádi országokban. A szervezők a közgazdaságtan és a pénzügyek minden területéről vártak tanulmányokat a kongresszusra – a Magyar Közgazdasági Társaság felhívására pedig sokan jelentkeztek és végül vehettek részt előadóként a nangos rendezvényen.

Az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 2018 tavaszán kötött együttműködési megállapodást cseh, lengyel és szlovák testvérszervezeteivel, annak érdekében, hogy e négy ország közgazdasági társaságai közös tudományos konferenciákkal és közös szakmai programokkal járulhassanak hozzá a régió gazdasági nvekedéséhez, fejlődéséhez. Ehhez az együttműködéshez szervesen kapcsolódik a mostani, brnói konferencia is.

A konferencia magyar előadói között ott volt Fazakas Szabolcs volt európai parlament képviselő, korábbi miniszter, az Európai Számvevőszék volt magyar tagja, az MKT Európai Uniós szakosztályának elnöke; Szapáry György, az MNB elnöki főtanácsadója, volt nagykövet; Csath Magdolna egyetemi tanár; Plósz Dániel, a KSH osztályvezetője, az MKT Államháztartási Szakosztályának titkára; Ferkelt Balázs, a BGE docense, az MKT Nemzetkozi Gazdaság Szakosztályának elnöke; Gergics Tünde, a Költségvetési Tanács munkatársa, az MKT Sportközgazdasági Szakosztályának titkára; Juhász Péter és Reszegi László a Budapesti Corvinus Egyetem részéről; Túry Gábor, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének munkatársa; valamint Varga Bence és Bókay Márton, az MNB munkatársai. A tanácskozás tudományos szervezőbizottságnak tagja volt Pleschinger Gyula, az MKT elnöke, a Monetáris Tanács tagja is.

Kapcsolódó dokumentumok:
Eszter Boros: A Fair Solution or Pure Theory: Price Adjustment in the Euro Area
Magdolna Csath: How to avoid middle-income trap in the V4 countries
Bence Varga: The Hungarian Financial Trilemma between 1867-1924
Gábor Túry: New challenges thirty years after the economic and political transition – Consequences of Technological Changes in the Central European Automotive Industry as part of the Global Value Chains
Marton Szabolcs Bokay and Adam Banai: Energy and carbon cost of mining cryptocurrencies
György Szapáry and Dániel János Plósz: Geopolitical shifts in the evolving new world order
Oliver Kovacs: An Old Theory in the Age of Industry 4.0 – Propelling Productivity Right Now?
Balázs Ferkelt and Tünde Gergics: Ready for the euro in Visegrad Group: Czech Republic, Poland, Hungary ante portas?
Péter Juhász and László Reszegi: The myth of convergence – Trends of economic dualities in the Hungarian manufacturing industry

A konferencia a Visegrad Group Partnership of Economic Associations projekt
keretében valósul meg. A rendezvény támogatója a Visegrád Alapon keresztül
Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya.