Már lehet regisztrálni a 2019–2020-as V4-es Közgazdasági Olimpiára. A nemzetközi megmérettetésre középiskolás diákok jelentkezését várja a Magyar Közgazdasági Társaság. A verseny nemzetközi döntőjében – 2020 szeptemberében Budapesten – Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról a legjobb diákok mérhetik majd össze közgazdasági ismereteiket, tudásukat.

Az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 2018 tavaszán kötött együttműködési megállapodást cseh, lengyel és szlovák testvérszervezeteivel annak érdekében, hogy e négy ország közgazdasági társaságai közös tudományos konferenciákkal és közös szakmai programokkal járulhassanak hozzá a régió gazdasági növekedéséhez, fejlődéséhez. Részben ehhez az együttműködéshez kapcsolódva a négy országban a 2019–2020-as tanévben is megrendezik a cseh kezdeményezésre elindított, középiskolásoknak szóló Közgazdasági Olimpiát, amelynek nemzetközi döntőjében – a nemzeti döntők eredményei alapján – Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról érkeznek majd a legjobb diákok. A nemzetközi döntőnek a tervek szerint az idei prágai megmérettetés után 2020 szeptemberében Budapest ad otthont.

A versenyre Magyarország középfokú oktatási intézményeiben tanuló diákok jelentkezhetnek egyénileg. A vetélkedő kérdései a közgazdaságtanhoz szorosan kapcsolódó olyan területekről kerülnek ki, mint a közgazdaságtan alapfogalmai és módszertana; a közgazdasági gondolkodás története; mikroökonómia; makroökonómia; nemzetközi gazdaságtan; a világgazdaság aktualitásai; hazai és nemzetközi gazdaságpolitika; valamint az Európai Unió.

A megmérettetés 2020. január 20–31. között egy online iskolai fordulóval veszi kezdetét, amit február 29-én egy régiós, majd április 18-án egy országos döntő követ. A terveink szerint a régiós fordulóknak a kecskeméti Neumann János Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a BCE Székesfehérvári Campusa ad otthont, az országos és a nemzetközi döntő helyszíne pedig Budapesten, a Bölcs Vár lesz.

A verseny magyarországi fordulói magyar nyelven zajlanak. A fordulókban – az ország¬specifikus kérdések kivételével – mind a négy országban ugyanabból a nemzetközi adatbázisból kapnak kérdéseket a diákok. A nemzetközi döntő nyelve az angol lesz. A hazai fordulók zsűrijei a Magyar Közgazdasági Társaság és a szervező partnerek: a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Tanszéke, a Pénzmúzeum, a Pénziránytű Alapítvány és a Budapest Institute of Banking által delegált szakemberekből állnak majd. A nemzetközi döntő zsűrijébe a résztvevő országok közgazdasági társaságai delegálnak tagokat.

A Közgazdasági Olimpiával kapcsolatos tudnivalók, a felkészülést segítő mintakérdések, illetve az ajánlott szakirodalom is megtekinthetők a vetélkedő internetes honlapján, a www.kozgazdasagiolimpia.hu címen. Erről a felületről lesznek elérhetők az online forduló kérdései, és itt lehet regisztrálni is, 2020. január 26-ig.