A világméretű koronavírus-járványra tekintettel, az Indonéz Pénzügyminisztériummal egyeztetve a 19. Közgazdász Világkongresszus elhalasztásáról döntött a napokban a Nemzetközi Közgazdasági Társaság (IEA). A konferenciának július 3. és 7. között Bali adott volna otthont. Amint az IEA elnöke, Kaushik Basu fogalmazott: „a legjobb, amiben reménykedhetünk, az az, hogy július elején már bánni fogjuk, hogy a konferencia halasztásáról döntöttünk…”

A világjárvány hatalmas hátrányokat okoz a gazdaságban. Az első számok riasztóak – fogalmazott Kaushik Basu, hozzátéve, hogy a munkanélküliségi ellátásra benyújtott igények 30 százalékkal emelkedtek az Egyesült Államokban, miközben az ipari termelés Kínában idén januárban és februárban 13,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjaihoz viszonyítva. Az első becslések szerint az olasz gazdaság teljesítménye legalább 3 százalékkal csökken majd, és a nagy kockázat az, hogy ez bankválságot is előidézhet. Mindez új terület a gazdaság számára.

Az IEA elnöke úgy látja: a pandémia által okozott gazdasági válság idején az új, digitális információs és véleménycsatornák új veszélyeket jelentenek, ugyanakkor – az otthoni munkavégzés által – új lehetőségeket is teremtenek a válság kezelésére. Senki sem látja még át teljesen az új munkaformákban rejlő gazdasági lehetőségeket. Gyorsan meg kell vizsgálnunk ezeket, hogy minimalizáljuk a világjárvány gazdasági hátrányát – véli Kaushik Basu.

„A Nemzetközi Közgazdasági Társaságnak – beleértve a nemzeti közgazdasági társaságokat is – különös felelőssége van abban, hogy kreatív kutatással és gondolkodással járuljon hozzá korunk globális kihívásainak kezeléséhez” – írja levelében az IEA elnöke, hozzátéve: amikor – még egy ideig – gyakorolnunk kell a társadalmi távolságtartást (social distancing), meg kell próbálnunk gondolatainkat és kutatási készségeinket arra a problémára koncentrálni, hogy hogyan reagáljunk a világjárvány gazdasági következményeire.

„Nézzük a dolgok jó oldalát: azzal, hogy a mozik, a sportlétesítmények, a múzeumok, a színházak és a bevásárlóközpontok zárva tartanak, a kutatásra fordított idő és energia haszonáldozati költsége gyorsan csökken” – zárja levelét a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke.

(Borítókép: Kaushik Basu, az IEA elnöke és Pleschinger Gyula, az MKT elnöke a legutóbbi, mexikóvárosi Közgazdász Világkongresszus helyszínén)