Cseh sikerrel és szép magyar helytállással zárult a V4-es Közgazdasági Olimpia nemzetközi döntője pénteken. A szerda délelőtti, írásbeli forduló eredményei alapján az öt döntős magyar diák közül Mezei Emese, a BGSZC Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum tanulója jutott be a pénteki, szóbeli fordulóba – vagyis a Közgazdasági Olimpia nemzetközi mezőnyének legjobb tíz diákja közé -, ahol végül szép teljesítménnyel a hetedik helyezést érte el.

A nemzetközi döntőben, szerdától péntekig a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország ás Szlovákia – 5-5 középiskolás diákja mérte össze közgazdasági ismereteit egymással. A döntősöknek szerdán délelőtt egy írásbeli fordulóban kellett bizonyítaniuk, majd pénteken délelőtt a legjobb tíz versenyző szóban is összemérte tudását a V4-es közgazdasági társaságok elnökeiből álló zsűri előtt. A nemzetközi zsűri elnöke Claude Diebolt, a Strasbourgi Egyetem professzora, a Francia Közgazdasági Társaság korábbi elnöke volt. A nemzetközi döntőt megtisztelte fővédnökségével – az MKT felkérésére – Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász professzor. Az év elején indult, többfordulós versenyre egyébként az ország 17 megyéjéből és a fővárosból is jelentkeztek középiskolás diákok.

Az öt döntős magyar diák teljesítményéhez ezúton is gratulálunk!

Az Újpest TV riportja Mezei Emesével és felkészítő tanárával, Bertók Zsuzsannával:

A Közgazdasági Olimpia nemzetközi döntőjéhez kapcsolódó, november 19-i kerekasztal-beszélgetésünk a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból való kilábalásról itt visszanézhető:


Sajtóvisszhang a döntőről:

Nobel-díjas köszöntővel kezdetét vette a V4-es Közgazdasági Olimpia nemzetközi döntője (Növekedés.hu)
Cseh siker, magyar helytállás a Közgazdasági Olimpián (Növekedés.hu)
Magyarországot öt diák képviseli a V4-es Közgazdasági Olimpián (Világgazdaság)
Közgazdasági olimpia, döntő: négy lány, egy fiú (Infovilág)
Az elszabaduló államadósság okozhat gondot a válság után (Világgazdaság)
Eddig bevált a szlovák modell: 70 százalékkal csökkent az új fertőzések száma (Növekedés.hu)
Zájem Středoškoláků o ekonimii roste (Ekonimickymagazin.cz)
V mezinárodním finále Ekonomické olympiády se utkají studenti z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska (Roklen24.cz)