Újabb három évre Végh Richárdot, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. vezérigazgatóját választotta elnökévé az MKT Felelős Vállalatirányítás Szakosztálya szerdán. A pandémiára tekintettel online formában megtartott tisztújításon a tagok arról is döntöttek, hogy a szakosztály a jövőben Fenntarthatósági Szakosztály néven folytassa a tevékenységét.

Az online szakosztályi rendezvény kezdetén Bankok és fenntarthatóság: új kihívások a vállalatirányításban címmel Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke tartott előadást, a Budapesti Értéktőzsde zöld pénzügyi törekvéseit pedig Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója ismertette. A két előadás az MKT podcast-csatornáján meghallgatható.

A jegybank zöld ajánlást készít a bankoknak, erről néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődik – mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) felelős vállalatirányítás szakosztályának online konferenciáján szerdán. A jegybank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke kiemelte: a felelős vállalatirányítás egyre inkább a környezeti és társadalmi fenntarthatóságról szól. A bankszektorban az intézmények 70 százaléka még mindig rövid távon gondolkodik, a pénzügyi értékteremtést állítva a középpontba, ezen változtatni kell a fenntartható pénzügyek irányába – tette hozzá.

Az MNB zöld ajánlásaiban fontos helyet kapott a környezeti-, az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi kockázatok mérése és a fenntarthatósági szempontok érvényesítése – ismertette. Kitért arra, hogy a jegybank kidolgozás alatt álló ajánlása szerint a hitelintézeteknek úgy kell majd átalakítaniuk a vállalatirányítási rendszereiket, hogy a vezető testület fel tudja mérni, és be tudja sorolni az éghajlatváltozással kapcsolatos környezeti kockázatokat. A vezető testületnek kellően ismernie és értenie kell ezeket a kockázatokat – mondta. Ezért az intézményen belüli felelősségi köröknek jól körülhatárolhatónak, következetesnek, kikényszeríthetőnek és kellően dokumentáltnak kell lennie.

Az MNB legutóbbi, októberi felmérése szerint a hazai bankvezetők alig harmada vitatja meg a fenntarthatósággal és éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat. Ezt a gondolkodást kell átalakítani, mivel globálisan például a hitelintézetek 75 százaléka tárgyalja vezetői szinten ezeket a kockázatokat. A magyar bankok fele azt sem határozza meg, kinek kell ezekkel a kockázatokkal foglalkoznia, itt is van tér a fejlődésre – mondta.

Közölte: 2021-től az MNB karbonsemlegesen működik a stratégiája szerint, azt a karbonlábnyoma ellentételezésével, hosszú távú természetes élőhely-projektekkel valósítaná meg.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, az MKT szakosztályának elnöke bejelentette: a tőzsde november 25. és 2021 január 31. között nyilvános konzultációt indít a zöld (ESG) ajánlásáról, ami segítséget nyújt a kibocsátóknak a jelentési és adatszolgáltatási szabályok betartásához. A terveik szerint az ajánlást a jövő év első negyedévében adják majd ki.

A tőzsdéknek katalizáló szerepe van a fenntarthatóságban – mutatott rá, hozzátéve: az úgynevezett ESG-szemléletben (Environmental-Social-Governance (ESG)) környezeti-társadalmi-vállalatirányítási szempontok alapján határozzák meg egy adott vállalat vagy befektetés fenntarthatóságát. Az erre vonatkozó jogszabályok, előírások folyamatosan változnak, frissülnek, ezért kihívást jelent a pénzügyi intézményeknek ezek követése – mondta. A magyar vezető részvénykibocsátók ESG-adatszolgáltatási gyakorlata élen jár Végh Richárd szerint, az eddigi eredményeik megőrzéséért ugyanakkor egyre nagyobb erőfeszítést kell tenniük. (MTI)

A tisztújítás során a szavazó tagok újabb hároméves ciklusra a szakosztály titkárává választották Szarka Gábort, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. szakmai titkárát, az MKT Felügyelőbizottságának tagját. A szakosztály elnökségének tagjai pedig a következő szakemberek lettek: Báger Gusztáv egyetemi tanár; Bodzási Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági Jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, az Igazságügyi Minisztérium korábbi helyettes államtitkára; Chaudhuri Sujit, a Testnevelési Egyetem docense; ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. elnök-vezérigazgatója; Hornung Ágnes, az MKB Bank Nyrt. felügyelőbizottságának tagja, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi államtitkára; Kandrács Csaba, az MNB alelnöke; Parragh Bianka, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának adjunktusa, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja; Szivek Norbert, a MOL-csoport felügyelőbizottsági tagja, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója; Vízkeleti Sándor, az Amundi Zrt. vezérigazgatója, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke; Windisch László, az MNB korábbi alelnöke; valamint Zsembery Levente, az X-Ventures vezérigazgatója, Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület volt elnöke.

A szakosztály megválasztott elnökségének ezúton is gratulálunk, munkájukhoz sok sikert, jó egészséget kívánunk!

Kapcsolódó dokumentumok:
Kandrács Csaba prezentációja (pdf)
Végh Richárd prezentációja (pdf)
Összefoglaló prezentáció a szakosztály hároméves munkájáról (pdf)