A Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya a működését tavasz óta – a koronavírus-járványra tekintettel – a digitális térbe helyezte át, az elmúlt hónapokban több online előadást (home office, távoktatás, munkavédelmi kérdések a koronavírus kapcsán) készített, valamint digitális szakmai konferenciát tartott az idei virtuális Vándorgyűlésen a járvány munkaerő-piaci hatásairól, novemberben pedig a fiatalok munkaerő-piaci helyzetéről – a járvány időszakában. Mindezek közben, illetve részben a Vándorgyűlés szekció üléséhez kapcsolódóan a szakosztályi tagok aktívan publikáltak. Az alábbiakban e publikációkból adunk válogatást.

Bagó József vezető kormányfőtanácsos, Belügyminisztérium, Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály, a Munkaügyi Szakosztály elnöke:
„Létbiztonság és a minimálbér emelkedése” (2020. szeptember)
A jegyzet áttekinti a minimálbér emelkedési szintjének aktuális, főbb munkaerő-piaci hatásait, továbbá rámutat, hogy csak korlátozottan kapcsolható össze a létbiztonság indikátoraival.
http://www.munkaugyiszemle.hu/letbiztonsag-es-minimalber-emelkedese

„A magasabb jó és a foglalkoztatás” (2020. november)
A jegyzet röviden áttekinti az utóbbi évtizedek ismertebb gazdasági rendszereinek főbb foglalkoztatási elemeit, munkaügyi szempontból segítve ezzel a teoretikusan „választható” gazdasági-társadalmi modellek közötti eligazodást.
http://www.munkaugyiszemle.hu/magasabb-jo-es-foglalkoztatas

Boda György managing partner, Boda & Partners Kft., a Munkaügyi Szakosztály elnökségi tagja:
„A gazdaság sérülékenysége és a kiesett oktatási tevékenység társadalmi hatásai” (2020. október)
Az MKT Közgazdász-vándorgyűlés Munkaügyi Szakosztály panelbeszélgetéséhez tett hozzászólásában a szerző a járvány utáni létfontosságú fejlesztések szükségességére mutat rá.
http://www.munkaugyiszemle.hu/gazdasag-serulekenysege-es-kiesett-oktatasi-tevekenyseg-tarsadalmi-hatasai

Herczog László volt szociális és munkaügyi miniszter, a Pénzügykutató Zrt. munkatársa, a Munkaügyi Szakosztály elnökségi tagja:
„Javaslat a munkajövedelmüket elvesztett és munkát vállalni nem tudók átmeneti támogatására” (2020. október)
Az MKT Közgazdász-vándorgyűlésen a járvány munkaerő-piaci hatásairól tartott panelbeszélgetésen elhangzottakhoz kapcsolódva a neves munkaügyi szakember egy kompromisszumos javaslatot tett a jövedelem nélkül maradt, munkát vállalni nem tudók átmeneti támogatására.
http://www.munkaugyiszemle.hu/javaslat-munkajovedelmuket-elvesztett-es-munkat-vallalni-nem-tudok-atmeneti-tamogatasara

„Van itt pár javaslat, mi segíthetne a járvány miatt kilátástalan helyzetbe került embereken” (2020. március)
A tanulmány kiemeli, hogy az államnak támogatnia kellene a járvány okozta válság legnagyobb áldozatait, valamint összegzi, mire van megoldás a jelenlegi munkaügyi rendszerben, és amire még nincs, arra megoldási lehetőségeket javasol.
https://hvg.hu/360/20200326_Herczog_Laszlo_Javaslatok_a_munkavallalok_vedelmere_jarvany_eseten

Ignits Györgyi osztályvezető, Belügyminisztérium, Statisztikai, Elemzési és Adatszolgáltatási Osztály, a Munkaügyi Szakosztály elnökségi tagja:
„Munkaerőpiac, munkanélküliség: nézzünk a számok mögé!” (2020. október)
A szerző a munkaerő-piaci folyamatok részletes elemzése mellett a munkanélküliség legtöbbet használt statisztikai forrásainak korrekt értelmezésére, továbbá néhány más adatforrásra hívja fel a figyelmet – az MKT Közgazdász-vándorgyűlés Munkaügyi Szakosztály panelbeszélgetéséhez kapcsolódóan.
http://www.munkaugyiszemle.hu/munkaeropiac-munkanelkuliseg-nezzunk-szamok-moge

Munkácsy Ferenc, a Munkaügyi Szemle főszerkesztője, a Munkaügyi Szakosztály korábbi elnöke:
„Visszatérés a home office-ból – lehetőség és kihívás” (2020. május)
Dave Ulrich, az ismert HR guru a LinkedIn-en közzétett posztjában arra hívja fel a figyelmet, hogy a kényszerű home office utáni visszatérés lehetőséget nyújt a korábban megszokott folyamatok újragondolására.
http://www.munkaugyiszemle.hu/visszateres-home-office-bol-lehetoseg-es-kihivas

„A robotoktól a katáig – Adalékok a munkaerőpiac közeljövőjéről folytatott vitához”
A vitacikk szerzője arra figyelmeztet, hogy a recesszióból való kilábalás során nagyobb hangsúlyt kaphat a munkaviszony rugalmasításának szándéka, és ezzel a munkajog védelmi funkciója a munkaerőpiac hátrányos helyzetű csoportjaiban csökkenhet.
https://www.metropolitan.hu/upload/9a72ff7fc1301b84a8338e3d62e58f860820ab82.pdf

Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének volt tanácsosa, a Socfactor Consulting Tanácsadó Bt. ügyvezetője, a Munkaügyi Szakosztály elnökségi tagja:
„Biztonságos visszatérés a munkahelyre – uniós iránymutatás” (2020. május)
Az Európai Bizottság kezdeményezésére az EU munkahelyi egészség és biztonság kérdéseivel foglalkozó (EU-OSHA) háttérintézete április végén útmutatásokat bocsátott ki a karanténban töltött időszak után a munkahelyükre visszatérő európai munkavállalók védelme érdekében.
http://www.munkaugyiszemle.hu/biztonsagos-visszateres-munkahelyre-unios-iranymutatas

„Covid-19: szakpolitikai válaszok Európa szerte” (2020. július)
A Covid-19 világjárvány gazdasági és munkaerő-piaci hatásaira adott első tagállami válaszokat júniusban közzétett Eurofound tanulmány összegzése szerint a konkrét következményeket egyelőre nehéz megjósolni, ám azok várhatóan súlyosabbak, mint az utolsó, a 2008-as globális válság következményei voltak.
http://www.munkaugyiszemle.hu/covid-19-szakpolitikai-valaszok-europa-szerte

„Ki tud bekapcsolódni a „telemunkába?” (2020. augusztus)
Az OECD munkadokumentuma azt elemzi, hogy milyen iskolai végzettséggel és képességekkel rendelkező munkavállalók tudnak nagyobb eséllyel bekapcsolódni az informatikai bázisú otthoni munkavégzésbe, és mindez milyen támogató intézkedéseket igényel.
http://www.munkaugyiszemle.hu/ki-tud-bekapcsolodni-telemunkaba

+     +     +     +     +

Az 58. Közgazdász-vándorgyűlés szekcióülésén felvetődött a munkanélküliség növekedése és a foglalkoztatás csökkenésének, továbbá mérésük, mérhetőségük szakmai problematikája. Ehhez kapcsolódóan – felkérésre – a KSH szakértői készítettek összefoglalót.
Kadlecsik Roland osztályvezető, KSH – Váradi Rita osztályvezető, KSH
A munkanélküliségi adatok értelmezésében a közelmúltban tapasztalt bizonytalanságok tisztázása érdekében a cikk a KSH munkaerő-felvétele és az ún. intézményi statisztika jellemzőit, főbb eltéréseit mutatja be.
http://www.munkaugyiszemle.hu/munkaero-felmeres-foglalkoztatotti-adatanak-valamint-az-intezmenyi-statisztika-letszamadatanak

A Munkaügyi Szakosztály elnöksége a tagok figyelmébe ajánlja továbbá a következő nagyívű összefoglalót.
László Gyula, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa:
„A kollektív tárgyalások folyamata és taktikai megoldásai”
A szerző több évtizedes tapasztalatait foglalja össze és gyakorlati tanácsokat ad a kollektív tárgyalások résztvevőinek.
https://digitalia.lib.pte.hu/hu/laszlo-gyula-a-kollektiv-targyalasok-pte-ktk-pecs-2020-4969#page/6/mode/1up

 

A Munkaügyi Szakosztály elnökségének korábbi publikációi elérhetők az előző összefoglalóban.
https://www.mkt.hu/hu/2020/08/04/a-munkaugyi-szakosztaly-publikacioibol/