A Magyar Közgazdasági Társaság májusi küldöttgyűlésének döntése értelmében 2021. január elsejétől – öt év után először – emelkednek az MKT egyéni tagdíjai: aktív dolgozó tagjainknak évi 10 ezer forint; nyugdíjas, nappali tagozatos egyetemi hallgató, valamint gyesen, gyeden lévő tagjainknak pedig évi 5 ezer forint lesz a tagdíj.

Az MKT legutóbb 2016-ban – azt megelőzően pedig 2012-ben – emelt tagdíjat, miközben a társaság működési jellegű kiadásai a takarékos gazdálkodás ellenére is folyamatosan nőttek. Fontos látni, hogy az MKT tagdíjbevételei éves szinten e működési költségeknek nagyjából csak a felét fedezik, a többit szponzoroktól, támogatóktól kell összegyűjtenünk. Persze könnyebb lenne a helyzetünk, ha valamennyi aktív tagunk rendesen fizetné a tagdíját – de ez sajnos ma nincs így. 2020-ban az MKT mintegy 3300 tagja közül – erőfeszítéseink és a többszöri emlékeztetők ellenére is – eddig csupán 1770-en tettek eleget az Alapszabályunkban foglalt tagdíjfizetési kötelezettségüknek. Valamelyest segítenek a működésünkön a személyi jövedelemadó egy százalékából származó felajánlások, még akkor is, ha 2020-ban a 3300-ból mindössze 47 tagtársunk ajánlotta fel nekünk az egyszázalékát, összesen nem egészen 600 ezer forint értékben. A felajánlásokat és a tagdíjbefizetéseket természetesen ezúton is nagyon köszönjük!

A fentiekre tekintettel döntöttek úgy májusban a megyei szervezetek és a szakosztályok küldöttei (96 százalékos támogatás mellett), hogy 2021-től – öt év után először – emelkedjenek az MKT egyéni tagdíjai.

Igyekszünk természetesen a tagdíjemelést kompenzálni – és nem csak az MKT tagjai által igénybe vehető kedvezményekkel! A járványhelyzet miatt tavasszal – egyre növekvő aktivitás mellett – az online térbe helyeztük át szakmai tevékenységünket. E döntés nem csak a kisebb előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket érintette, hanem az MKT legnagyobb éves rendezvényét, az 58. Közgazdász-vándorgyűlést is, amelyet így idén ingyenesen nézhetett-hallgathatott meg valamennyi érdeklődő tagtársunk. Közhasznú egyesületként valamennyi online szakmai rendezvényünk ingyenes, előadásaink, kerekasztal-beszélgetéseink pedig nem csak élőben követhetők, de vissza is nézhetők a YouTube-on, illetve meghallgathatók az MKT októberben elkészült podcast-csatornáján is.

Természetesen a pandémia miatt nekünk is nagyon hiányzik az MKT szakmai rendezvényei által kínált, személyes találkozások lehetősége, és bízunk benne, hogy a járványhelyzet elmúltával, hamarosan ismét szervezhetünk „offline” rendezvényeket is. Ugyanakkor a megerősített online jelenléttel ma már lényegesen több tagunkat és szakmai érdeklődőt érünk el – olyanokat is, akik a fővárostól távol eddig nem, vagy csak ritkán tudtak MKT-s rendezvényeken részt venni, azokba bekapcsolódni. Fokozottan igaz ez a határainkon túli testvérszervezeteinkre: az online rendezvényeinket ma már Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken élő magyar közgazdászok is rendszeresen követni tudják.

Bízunk benne, hogy a fentieket is figyelembe véve mind az évi 5 ezer forintos, mind pedig a 10 ezer forintos tagdíj elviselhető és méltányolható terhet jelent a tagjainknak.

A 2021. évi tagdíjfizetéssel kapcsolatos részletes tudnivalókat (a bankkártyás fizetéshez szükséges belépési név és jelszó, az átutaláshoz szükséges bankszámlaszám stb.) január elején e-mailen, márciusban pedig postai úton küldjük meg tagjainknak. Kérjük, hogy a jövő évi tagdíjfizetéssel feltétlenül várják meg a január elsejét! Befizetésüket – és egyszázalékos felajánlásukat – előre is nagyon köszönjük!