Kihívásokkal teli esztendő van mögöttünk – a pandémia új feladatok elé állította a Magyar Közgazdasági Társaságot is, mind a hazai rendezvények, mind pedig a nemzetközi együttműködések terén. E kihívásoknak sikerült megfelelni, amihez nélkülözhetetlen volt a szakosztályok aktivitása is. Az MKT elmúlt évét a Növekedés.hu podcastjában értékelte elnökünk, főtitkárunk és néhány szakosztályi elnökünk.

Az online rendezvényekre talán még nagyobb is volt az érdeklődés a megszokottnál, hiszen nem kellett utazni a rendezvényekre és könnyebb volt követni a programokat – fogalmazott a podcastban Pleschinger Gyula. Az MKT elnöke emlékeztetett rá, hogy idén a közgazdász-vándorgyűlést is csak online módon tudta megrendezni a társaság. Ugyanakkor az online megjelenés annyira népszerű volt, olyan komoly nézettséget hozott, hogy az MKT jövőre mindenképpen továbbra is élni fog az internetes technológia kínálta lehetőségekkel.

A koronavírus-járvány nagyon gyorsan hatott a gazdaságra, a kormányok hatalmas mentőcsomagokkal segítik a vállalkozókat. A Magyar Közgazdasági Társaság idei rendezvényein is a fő téma a pandémia okozta válság kezelése volt – mondta Hegedüs Éva, az MKT főtitkára, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a Növekedés.hu podcastjában meghallgatható, évértékelő interjújában.

Nem csupán a koronavírus-járvány, illetve az annak hatására bekövetkezett válság miatt szomorú az év, hanem azért is, mert a szakosztály elnöke, Fazakas Szabolcs tavasszal elhunyt – mondta a Növekedés.hu podcastjában az MKT Európai Uniós Szakosztályának elnöke, hozzátéve, hogy megtiszteltetés az alapító Fazakas Szabolcs lendületes munkáját folytatni az elnöki székben. Iván Gábor elmondta: a jövő év első néhány hónapjában továbbra is videokonferenciákat tart majd a szakosztály: a tervek szerint januárban a német nagykövet-helyettes lesz a szakosztály vendége, aki az elmúlt félév uniós elnökségének eredményeit értékeli majd. A következő meghívottal, a portugál nagykövettel folytatandó eszmecsere során pedig a júniusig tartó portugál uniós elnökség priorításairól szeretnének tájékozódni.

A koronavírus-járvány hatására előtérbe került a home office, a távoktatás, a digitalizáció és az atipikus foglalkoztatás. Az idei munkaerő-piaci folyamatokkal kapcsolatban a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya több rendezvényt is tartott, amelyek a folyamatok makro-, mezo- és mikroszintű kérdéseivel, problémáival, azok elemzésével foglalkozik – mondta el a Bagó József, a szakosztály elnöke a Növekedés.hu podcast-adásában.

A koronavírus alapvetően nem befolyásolta negatívan az MKT Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztályának munkáját. A járvány hatására ugyanakkor a Magyar Közgazdasági Társaságnál is erősödtek a digitalizációs megoldások. Az elődadásokat online módon szervezték meg, nem kötődtek fizikai jelenléthez. Ennek eredményeképpen szélesebb körben sikerült elérni a hallgatóságot és sokkal több fiatal résztvevő is volt. 2020-ban összesen hat szakmai rendezvényt tartott a szakosztály – értékelte az elmúlt évet Pintér Éva, az MKT Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztályának elnöke.