Munkatudományi üzenetek a karanténból – ezzel a címmel gyűjtötte össze az elmúlt két (pandémiás) év munkaügyi, foglalkoztatáspolitikai témájú szakmai előadásainak, konferenciáinak írásos beszámolóit az Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Munkaügyi Szakosztálya és a Munkaügyi Szemle folyóirat. A csaknem 120 oldalas, elektronikus kiadványban mintegy 30 olyan online szakmai rendezvény összefoglalója kapott helyet, amelyet a szakosztály szervezett, vagy a szakosztály szakértőinek közreműködésével valósult meg.

Ezek az online konferenciák olyan témákat öleltek fel, mint a koronavírus-járvány országos és területi szintű foglalkoztatási hatásai, ezzel párhuzamosan a home office felértékelődése, a foglalkoztatás fejlesztése, a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítása és a munkaügyi folyamatok mérésének kihívásai.

A kiadványban bemutatott szakmai összefoglalók többsége jóval tartalmasabb annál, mint egyszerű dokumentálása egy-egy eseménynek. Ezek a cikkek a munka világának leginkább érdeklődésre számot tartó, vitákat generáló kérdéseire hívják fel a figyelmet, és átfogó képet adnak arról, hogy milyen gondolatok, dilemmák foglalkoztatták e szerteágazó szakma képviselőit egy nagyon sajátos időszakban – írja előszavában Bagó József, az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnöke.

A Munkácsy Ferenc és Bagó József szerkesztői munkájával összeállított kiadvány a Magyar Közgazdasági Társaság honlapján, ezen a linken, pdf formátumban szabadon letölthető.