Versenyképességi mozaik – ezzel a címmel jelent meg tanulmánykötet az Akadémiai Kiadó gondozásában, Csath Magdolna egyetemi tanár, az MKT Versenyképességi és Informatikai Szakosztályainak elnökségi tagja szerkesztésében. A kötet szerzői között – Csath Magdolna mellett – ott van Pongrácz Ferenc, az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke és Trautmann László, az MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának elnöke is. A kötetet május 13-án, pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter és Csath Magdolna mutatta be az Akadémián.

A versenyképesség a gazdaságpolitika egyik központi kérdése, ugyanakkor a helyes út kijelölése, és főképp az úton maradás a folyamatosan változó világgazdasági helyzetben nehéz feladat – mondta az MTI tudósítása szerint Varga Mihály pénzügyminiszter a pénteki könyvbemutatón, amelyen több nagyvállalat vezetője mellett részt vett a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. A miniszter hangsúlyozta: minderre csak akkor van esély, ha a hosszabb távon követett gazdaságpolitika szilárd elvekre épül, amelyektől a válsághelyzetekben sem szabad eltérni.

A kötetet méltatva Varga Mihály kiemelte: szükség van tudományos, szakmai iránymutatásra, amely segít abban, hogy Magyarország megőrizze növekedési lendületét. A könyv a versenyképesség témakörét járja körül, kitérve az értelmezés, a mérés és az értékelés problémáira, a ritkábban említett összefüggésekre, valamint a szakirodalomban vitatott kérdésekre – ismertette. Beszédében a pénzügyminiszter kifejtette, hogy ismét nem mindennapi körülmények között élünk, háború van az egyik szomszédos országban, ennek nyomán pedig kibontakozóban van egy európai gazdasági válság, egyre pesszimistábbak az előrejelzések. A pénzügyminiszter Csath Magdolna könyvéből idézve felhívta a figyelmet: „olyan változások közepette élünk, amikor nagyot léphetünk előre fejlettségben, vagy ismét lemaradhatunk”.

Csath Magdolna, az Akadémiai Kiadó által kiadott kötet szerkesztője és egyik szerzője elmondta: a kilenc szerző között van egyetemi oktató, vállalati vezető és PhD-s hallgató is. A professzor egyebek mellett kitért arra: a nemzeti vagyon nem csak gazdaság, hanem az emberek és a társadalom fejlődése. A versenyképességnek a társadalom fejlődésére kell támaszkodnia, ebből a megközelítésből írták az elemzéseket.

A kötetről további információ az Akadémiai Kiadó honlapján, ezen a linken szerezhető, és maga a könyv ugyanitt megrendelhető. (Borítókép: MTI – Kovács Tamás)