Egy lengyel diák, Kinga Gruszka bizonyult a legjobbnak a Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjében, csütörtökön Budapesten, a Pénzmúzeumban. A kétnapos, angol nyelvű versenyen hét ország 35 diákja mérte össze közgazdasági tudását a nemzetközi zsűri előtt. Az öt magyar diák közül a legjobb eredményt Fekete Iván Csaba érte el: ő a hatodik lett a döntőben.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a cseh INEV (Institut ekonomického vzdělávání z. ú. – Közgazdasági Oktatási Intézet) közös szervezésében szeptember 7-én és 8-án a budapesti Pénzmúzeumban rendezte meg a középiskolásoknak szóló Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjét. A versenyt először Csehországban szervezték meg 2016-ban. 2019 óta Magyarország is évről évre megrendezi a nemzeti versenyt, 2020-ban pedig már az első V4-es nemzetközi döntőt tartották meg, ahol a cseh, szlovák, lengyel és magyar versenyek legjobbjai mérték össze angol nyelven a tudásukat közgazdaságtanból. Idén a V4-es országok diákjai mellett görög és bosnyák fiatalok is részt vettek a budapesti döntőn, a kínai középiskolások pedig online módon kapcsolódtak be a diákolimpiába.

A Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőseit a rendezvény megnyitóján Pleschinger Gyula, az MKT elnöke és az MNB Monetáris Tanácsának tagja, Martina Bacíková, az INEV alapítója és ügyvezetője, valamint Tóth Tamás, az MNB-EduLab Kft. ügyvezető-helyettese köszöntötte. Dani Rodrik, a Harvard Egyetem közgazdász professzora, a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke pedig videóüzenetben üdvözölte a versenyzőket.

A két napos nemzetközi döntő első, szeptember 7-i fordulójában angol nyelvű írásbeli feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, szeptember 8-án, csütörtökön pedig az írásbeli forduló 10 legjobbja szóban adott számot tudásáról a V4-es országok közgazdasági társaságainak elnökeiből, alelnökeiből álló, négytagú zsűri előtt. Az idei, nemzetközi döntő dobogósai: 1. Kinga Gruszka (Lengyelország), 2. Alkis Toutzianidis (Görögország) és 3. Jan Serwach-Głombski (Lengyelország) lettek.

A verseny szervező partnere, a Pénzmúzeumot üzemeltető az MNB-EduLab Kft. jóvoltából az eredményhirdetést követően valamennyi döntős versenyző egy angol nyelvű tárlatvezetés keretében tekinthette meg a „Pénz útja” című kiállítást a Pénzmúzeumban.