A Növekedés.hu idei tudósításait visszalapozva az látszik, hogy szakmai rendezvényekben, konferenciákban, kerekasztal-beszélgetésekben gazdag évet tudhat maga mögött a hazai közgazdák legrégebbi és legnagyobb létszámú szakmai szervezete, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT). A 2022-es eredményekről és tapasztalatokról az MKT elnökét, Pleschinger Gyulát, a Monetáris Tanács tagját, valamint a társaság főtitkárát, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Hegedüs Évát kérdezte a Növekedés.hu portál. Az interjú ezen a linken olvasható.

– Jövő tavasszal tisztújítást tart a Magyar Közgazdasági Társaság. A jelenlegi elnökség immár két és fél évére rányomta a bélyegét a pandémia. Mik a tapasztalataik ezzel kapcsolatban az elnökségi ciklus egészében és különösen 2022-ben?

Pleschinger Gy.: A járvány valóban alapvetően határozta meg ennek az elnökségi ciklusnak a működését – hiszen már a tisztújításunkat is csak online módon tarthattuk meg 2020 májusában. Azt gondolom, hogy a pandémiából a Magyar Közgazdasági Társaság sok tekintetben megerősödve jött ki. Jól tudtunk alkalmazkodni a lezárásokhoz, és talán azt is mondhatom, hogy ilyen gazdag és színes programkínálata nem volt még az MKT-nak, mint az elmúlt két és fél évben, az online technika adta lehetőségeknek, és persze szakosztályaink aktivitásának köszönhetően. Ami a rendezvényeinket illeti: a vándorgyűlés plenáris és szekcióülésein felül idén is mintegy 80 szakmai konferenciát, kerekasztal-beszélgetést szervezett a társaság. 2022-ben közel 40 ezren nézték meg a videóinkat, és a YouTube maga 450 ezer alkalommal ajánlotta az internetezők figyelmébe az MKT szakmai tartalmait. Online rendezvényeinket a YouTube adatai alapján a streamelést követő négy hétben átlagosan 200–500 fő tekinti meg, ez pedig messze több, mint amennyit jelenléti rendezvényekkel el tudnánk érni. A három legnézettebb videónk idén a vándorgyűlés nyitó plenáris ülése, a monetáris politikai szekció, valamint Sz. Bíró Zoltán történész november eleji előadása volt. Egyre népszerűbb a podcastunk is, amely ma már 7 szolgáltatónál – például a Spotify-on és az Apple Podcasts-on is – elérhető. A podcastunkban 2022-ben 109 hanganyagot tettünk elérhetővé, ez pedig mintegy 7 és félezer percnyi szakmai tartalmat jelent.

– Említették a 60. Közgazdász-vándorgyűlést, amelyet két online konferencia után végre személyes jelenléttel tudott megrendezni az MKT Szegeden…

Hegedüs É.: Az idei, szegedi konferenciánk az elmúlt évek egyik legerősebb, legtartalmasabb konferenciája volt. Nem csak a plenáris előadásokat illetően – bár Matolcsy elnök úr, Varga Mihály pénzügyminiszter úr és Csányi elnök úr előadásait még sokáig emlegetni fogjuk –, hanem a szekciókat illetően különösen. A szekciók programja szakmailag nagyon magas színvonalú és kiegyensúlyozott volt. Hogy néhány számot is mondjak: a tanácskozás három plenáris ülésén, valamint 18 helyszíni és 9 előre rögzített, tematikus szekciójában mintegy 160 előadó osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A helyszíni résztvevők létszáma 600 fő volt. Ez ugyan elmarad a pandémia előtti időszak létszámaitól, de azt gondolom, hogy nincs okunk szégyenkezni. Az elmúlt két év online konferenciáinak kedvező visszajelzéseire alapozva a vándorgyűlés honlapján és a YouTube-on a plenáris ülések előadásai és a szekciók kivétel nélkül visszanézhetőek. Csak a vándorgyűlés videóit mintegy 12 és félezren tekintették meg eddig a YouTube-on, a konferencia előadásaiból és kerekasztal-beszélgetéseiből készített podcastokat pedig már 2100-an meghallgatták. Már most szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a jövő évi, 61. Közgazdász-vándorgyűlésnek 2023. szeptember 21-22-én Eger városa ad majd otthont!

– Ennyi rendezvénnyel mekkora beleszólása van vagy lehet az MKT-nak a gazdaságpolitikai döntéshozatalba?

Pleschinger Gy.: Alapszabályunkban megfogalmazott feladatunk, hogy nyomon kövessük a gazdaság különböző területeit érintő jogalkotási folyamatot, vagy lehetőség szerint szakmai partnerként segítsük a gazdaságpolitika irányítóit, és platformot biztosítsunk a szakmai párbeszédnek. Meggyőződésem, hogy e téren az MKT társadalmi, szakmai pozíciói tovább erősödtek 2022-ben. Az elmúlt években több alkalommal is gazdaságpolitikai javaslatokkal igyekeztünk segíteni a kormány válságkezelő munkáját, a vándorgyűléseink főbb üzeneteit pedig évről évre eljuttatjuk a döntéshozóknak. Idén két fontos területen sikerült előre lépnünk. Egyrészt sikerül érdemi tartalommal is megtöltenünk a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Magyar Közgazdasági Társaság között megkötött együttműködési megállapodást. A közelmúltban meghívást kaptunk ugyanis a felsőoktatási képzések ágazati modernizációja című projekt keretében működő, a képzési és kimeneti követelmények megújításával foglalkozó, az MRK által koordinált munkacsoportba, ahol az MKT képviseletében alelnökünk, Bod Péter Ákos professzor úr vett részt. A másik ilyen „hídfőállás-foglalásunk” az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoportban volt. A testületbe Essősy Zsombort, a MAPI Zrt. vezérigazgatóját, a Fejlesztéspolitikai Szakosztályunk alelnökét javasolta az MKT. Meggyőződésünk, hogy – az MKT Alapszabályában meghatározottakkal összhangban – az Integritás Hatóság Korrupcióellenes Munkacsoportjának tagjaként Essősy Zsombor és rajta keresztül a Magyar Közgazdasági Társaság értékes szakmai javaslatokkal segítheti a Hatóság és a jogalkotók munkáját.

– Mindezek az eredmények hogyan mutatkoznak meg az MKT tagságában?

Hegedüs É.: Ami a szervezeti kérdéseket illeti: a legfontosabb jó hír, hogy idén 237 új tagot köszönthettünk az MKT tagjainak sorában. Folyamatosan újul meg tehát az MKT tagsága, amely ma már mintegy 3 ezer 300 főt tesz ki. Örömteli, hogy néhány megyében – Zalában, Hajdú-Biharban, Bács-Kiskunban, Miskolcon, Heves megyében – két év pandémiás szünet után végre újra vannak rendezvényeink. Nyilván az online rendezvényeinknek hála a vidéki tagjaink és a határainkon túl élő magyar közgazdász kollégák sem maradtak MKT-s konferenciák nélkül az elmúlt két és fél évben. Ami a szakosztályainkat illeti: egy igen erős elnökségi névsorral alakult meg idén az MKT Monetáris Politikai Szakosztálya, Takáts Előd rektor úr elnökletével, így a szakosztályaink száma ma már eléri a 27-et.

– Néhány éve nemzetközi szinten is építkezésbe fogott az MKT.

Pleschinger Gy.: Valóban, hagyományosan jó a kapcsolatunk a kárpát-medencei magyar közgazdász társaságokkal, és a V4-es országok közgazdasági társaságaival egyaránt. Legutóbb októberben Varsóban vettem részt egy közös, V4-es közgazdasági társasági konferencián a Versenyképességi Szakosztályunk elnökével, Baksay Gergővel, valamint ugyancsak az MKT színeiben Lehmann Kristóffal. Szeptemberben pedig adtunk otthont a Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjének is, amelyre hat országból érkeztek diákok. Amire pedig különösen büszkék lehetünk, az az, hogy a Magyar Közgazdasági Társaság, valamint a testvérszervezeteink, a Romániai, a Vajdasági és a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaságok közreműködésével 39 határainkon túli magyar iskolába mintegy 4 ezer, a pénzügyi tudatosság és a pénzügyi ismeretek fejlesztését célzó, magyar nyelvű tankönyvet és munkafüzetet juttatott el térítésmentesen a közelmúltban a Pénziránytű Alapítvány. Ez, valamint az MNB Kiválósági Ösztöndíjprogramjának kiterjesztése határainkon túl tanuló magyar közgazdász hallgatókra – ami ugyancsak az MKT kezdeményezésére történt – komoly segítség az erdélyi, a felvidéki és a vajdasági magyar nyelvű közgazdasági oktatásban.

A Magyar Közgazdasági Társaság az interneten és a közösségi médiában:
Honlap:
www.mkt.hu
LinkedIn: https://www.linkedin.com/groups/13540246/
Facebook:
https://www.facebook.com/groups/mktinfo
YouTube-csatorna:
https://www.youtube.com/@magyarkozgazdasagitarsasag
Podcast:
https://anchor.fm/mktpodcast/