Learning from recent debt deals – proposing useful innovations. Ezzel a címmel szervez online panelt a Nemzetközi Közgazdasági Társaság (IEA) 2023. október 31-én, kedden 15 órától a Zoom alkalmazásban.

Az elmúlt hónapokban csak néhány adósságátütemezési ügyletet sikerült lezárni (Csád és Suriname), több esetben részleges előrelépés történt (Zambia, Ghána és Srí Lanka), néhány esetben pedig elakadt a folyamat (Libanon). Ezen ügyletek számos újdonságot próbáltak bevezetni az adósságkezelésbe. Mit tanulhatunk ezekből az újításokból? Befolyásolhatják-e ezek a jövőbeni megállapodásokat? Van-e további újításokra szükség a szuverén adósságok kezelésében? Az IMF és más intézmények által támogatott programok keretében az adósságmegállapodások hogyan segíthetik az adós országokat nemcsak a gazdaságuk stabilizálásában, hanem a fellendülés és a fenntartható növekedés útjának biztosításában is?

Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a rendezvény előadói: Vera Songwe (Liquidity and Sustainability Facility, Brookings Institute); Ugo Panizza (Graduate Institute of International and Development Studies, Geneva); Chandru Chandrasekhar (UMass Amherst, and Jawaharlal Nehru University) és Ishac Diwan (Finance for Development Lab); valamint a felkért hozzászólók: Hanan Morsy (United Nations Economic Commission for Africa) és Martin Guzman (Columbia Business School, korábbi argentin gazdasági miniszter). Levezető elnök: Dani Rodrik, a Harvard Egyetem professzora, a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke.

A rendezvényről és a témában szervezett, további IEA-konferenciákról a https://iea-world.org/dealing-with-debt-working-group/ oldalon olvasható bővebb információ.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a linken lehet.