Negyvenedik alkalommal rendezte meg a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóját (FIKOT) a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Ifjúsági Bizottsága 2023. október 13-án, pénteken a Debreceni Egyetemen. Az idei konferencia fókuszában a mesterséges intelligencia állt. A 40. FIKOT előadásai és kerekasztal-beszélgetései visszanézhetőek a honlapunkon, az MKT YouTube-csatornáján, és meghallgathatók podcastjainkban.

A konferencia nyitó plenáris ülésének két délelőtti bevezető előadását Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért és a fintech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója, Chief Digital Officere, az MKT Fintech és Pénzügyi Szakosztályának elnökségi tagja; valamint Bánkuty-Balogh Lilla, az MNB vezető szakértője, a Neumann János Egyetem MNB Intézetének mesteroktatója tartotta. A résztvevőket Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, az MKT főtitkára; Nábrádi András, az MKT Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke; Erdey László, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese és Mátrai Szabolcs, az MKT IB elnöke köszöntötte.

A konferencia fintech-kerekasztalának résztvevői: Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért és a fintech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója, Chief Digital Officere, az MKT Fintech és Pénzügyi Szakosztályának elnökségi tagja; Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára; Csáky Attila, az Unicredit Bank Zrt. ügyvezető igazgatója; valamint Pintér Éva, a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalkozás és Innováció Intézetének intézetigazgató-helyettese, az MKT Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztályának elnöke voltak. Moderátor: Lengyel Ádám, az MKT IB vezetőségi tagja.

A konferencia innovációs kerekasztalának résztvevői: Ábrahám László, a Sensirion Zrt. vezérigazgatója; Kulcsár István Róbert, a Shoprenter alapító tulajdonosa; Kovács István, az EDC Debrecen Kft. gazdaságelemzési vezető szakértője; Riczu Péter, a KITE Zrt. digitális mezőgazdasági projektmenedzsere és Bakó Mihály, a NAV Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatóságának kockázatkezelési osztályvezetője voltak. Moderátor: Mátrai Szabolcs, az MKT IB elnöke.

A konferencia három panelje meghallgatható a podcastjainkban is: