Életének 93. évében elhunyt Somai József közgazdász, gazdaságtörténész, szerkesztő, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság tiszteletbeli elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja, az erdélyi magyar közösségépítés kiemelkedő alakja.

Somai József alapító tagja, alelnöke, 2000 és 2006 között elnöke, azóta pedig tiszteletbeli elnöke volt a Romániai Magyar Közgazdász Társaságnak (RMKT). Emellett számos, ez erdélyi magyar közösséget segítő egyesület és kezdeményezés – például a Bolyai Társaság, az Alapítvány az Erdélyi Magyar Civil Szervezetekért, a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület – alapítója volt. Négy önálló kötete jelent meg, emellett tizenöt kötetnek volt társszerzője és felelős szerkesztője, valamint alapító főszerkesztője az RMKT tudományos folyóiratának, a Közgazdász Fórumnak.

2006-ban – 75. születésnapján, elismerve sok évtizedes szakmai tevékenységét, az erdélyi közgazdasági közéletben, többek között a Romániai Magyar Közgazdász Társaság megszervezésében játszott kiemelkedő szerepét, és önzetlen, fáradhatatlan elnöki munkáját – a Magyar Közgazdasági Társaság elnöksége Közgazdász Nagydíjjal tüntette ki. Emlékét szeretettel megőrizzük.