A Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetést vehette át a Költségvetési Tanács leköszönő elnökeként a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnöke, Kovács Árpád Novák Katalin köztársasági elnöktől kedden. A Költségvetési Tanács elnöki posztját – két elnöki ciklus után – Horváth Gábor közgazdász, kockázatkezelési szakember, az OTP Bank Integrált Kockázatkezelési Főosztályának eddigi vezetője veszi át január 10-én Kovács Árpádtól.

Kovács Árpád 1948-ban született mérnök, közgazdász. 1996-ban az ÁPV Rt. igazgatótanácsának elnöke lett, majd 1997 és 2009 között az Állami Számvevőszék elnöke volt. 2008 és 2017 között a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, azóta örökös tiszteletbeli elnöke. A Költségvetési Tanács elnöki posztját 2012 óta tölti be, mellette a testület tagja az ÁSZ és az MNB mindenkori elnöke: jelenleg Windisch László és Matolcsy György.

Örökös tiszteletbeli elnökünket az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter méltatta. Elmondta, hogy az Alaptörvényben 2012 óta szerepel az adósságfékszabály, ez a kormány számára önkorlátozó intézkedés azt mondja ki, hogy amíg 50% felett van az adósságráta, addig csak olyan költségvetés fogadható el, ami mellett csökken. Kovács Árpád mindvégig ezért dolgozott, elévülhetetlen érdeme volt a monetáris és a fiskális politika együttműködésében – mondta méltatásában Varga Mihály.

Örökös tiszteletbeli elnökünk kitüntetéséhez és a Költségvetési Tanács új elnökének a kinevetéséhez ezúton gratulálunk!