A városfejlődés 20 éve az EU-ban – ezzel a címmel szervez szakmai konferenciát a a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztályával közösen a Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2024. május 7-én, kedden 10 órától a Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színházában. A konferencia – a Magyar Közgazdasági Társaság két évtizedes EU-tagságunk eredményeit, tapasztalatait értékelő rendezvénysorozatához kapcsolódva – hozzájárulni kíván a megújuló magyar terület- és településfejlesztési stratégia végrehajtásához, a jó gyakorlatok kialakításához, a városok, városkörnyékek és a funkcionális térségek fejlesztési komplexitásának újraértékeléséhez.

A konferencia bevezető előadásait Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter; Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke; Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere tartják. A résztvevőket Maksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének helyettes vezetője és Michael Winzer, a Konrad Adenauer Stiftung képviseletvezetője köszönti.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára; Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, a BCE Gazdaságföldrajz és Városfejlesztési Tanszékének egyetemi docense; Szabó István, a HUN-REN kutatási hálózat stratégiai és innovációs vezérigazgató-helyettese, az MKT Innovációs Szakosztályának elnöke és Szirmai Viktória Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, az MTA doktora lesznek. A beszélgetést Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke moderálja.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de a terem befogadóképességére tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a https://forms.gle/aCn1D6wVKai6nw1YA linken kitölthető űrlapon lehet 2024. április 30-án 17 óráig. Jelentkezéseket csak a terem kapacitásáig tudnak fogadni a szervezők.

 

A rendezvény megszervezését a Konrad Adenauer Stiftung (KAS) támogatta.