Megtartotta éves küldöttgyűlését a Magyar Közgazdasági Társaság május 17-én, pénteken a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A küldöttgyűlésen a megyei szervezetek és a szakosztályok küldöttei 90,7 százalékos részvétel mellett elfogadták az egyesület éves beszámolóját, idei költségvetését, valamint döntöttek a 2025. január elsejétől érvényes tagdíjak mértékéről is.

Bevezetőjében Pleschinger Gyula, az MKT elnöke emlékeztette a küldötteket arra, hogy a társaság néhány nap múlva, május 27-én ünnepli alapításának 130. évfordulóját. Az elmúlt évet értékelve Hegedüs Éva főtitkár elmondta hogy a sikeres, egri közgazdász-vándorgyűlés plenáris és szekcióülésein felül több mint 100 szakmai konferenciát, kerekasztal-beszélgetést szervezett 2023-ban a társaság. E rendezvények csaknem mindegyike visszanézhető a YouTube-on és meghallgatható az MKT podcastjában. A YouTube statisztikái szerint csak 2023-ban 116 videót tett közzé az MKT, ebből 88 élő közvetítés volt. 2023-ban több mint 57 ezren nézték meg e videókat, és a YouTube maga 801 ezer alkalommal jelenítette meg, illetve ajánlotta az internetezők figyelmébe az MKT szakmai tartalmait. Az MKT YouTube-csatornája feliratkozóinak a száma meghaladja az 2 ezer főt – ez 50 százalékos növekedést jelent 2023-ban. Egyre népszerűbb formátum a podcast is, amely ma már 7 szolgáltatónál – például a Spotify-on és az Apple Podcasts-on is – elérhető. 2023-ban csaknem száz szakmai hanganyagot tett elérhetővé az MKT, ezt pedig összesen mintegy 7 ezer 800-an hallgatták. Az MKT-podcastok követőinek a száma 44 százalékkal, a streamelések száma pedig 68 százalékkal emelkedett 2023-ban. Aktívan van jelen az MKT a közösségi médiában is: a társaság Facebook-csoportjának ma már 1700 tagja van, őket 2023-ban csaknem 400 poszttal tájékoztatta az MKT a társaság rendezvényeiről és az MKT-val kapcsolatos sajtómegjelenésekről. Egyre népszerűbb a társaság LinkedIn-oldala is, ahol 330 posztot olvashatott tavaly a csaknem 400 követő.

A beszámoló és az idei pénzügyi terv elfogadásán túl a küldöttek döntöttek a 2025. január elsejétől esedékes tagdíjak mértékéről is. Eszerint négy év után emel ismét tagdíjat az MKT: a jövő évtől a dolgozó tagok esetében 15 ezer forint, nappali tagozatos diákoknak, nyugdíjasoknak és gyesen, gyeden lévő tagoknak pedig 8 ezer forint lesz az éves MKT-tagdíj összege.

A küldöttgyűlés zárásaként Pleschinger Gyula elnök szólt a 62. Közgazdász-vándorgyűlés előkészületeiről is, amelyet 2024. szeptember 5-6-án, csütörtökön és pénteken a Nyíregyházi Egyetemen rendezi meg a Magyar Közgazdasági Társaság, a tavalyival megegyező struktúrában, két plenáris, 16 helyszíni és 6-8 előre rögzített szekcióval.

Kapcsolódó dokumentumok:
Az MKT 2023. évi egyszerűsített beszámolója (pdf)
Szakmai beszámoló az MKT 2023. évi tevékenységéről (pdf)