Száznál is többen érdeklődtek a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat erősítő Magyar-Osztrák Gazdasági Fórum iránt, amelynek a székesfehérvári Gazdaság Háza adott otthont október 28-án. A rendezvény egyik kiemelt előadója Kovács Árpád, az MKT és a Költségvetési Tanács elnöke volt. Kovács Árpád előadása letölthető a honlapunkon.

„Történelmünk, gazdaságunk ezer szállal kötődik egymáshoz. Ennek erősítése új, innovatív együttműködési módszerek kidolgozása, közös jelenünk megerősítése az Európai Unióban megkérdőjelezhetetlen kölcsönös érdek. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network és a Magyar Közgazdasági Társaság Fejér Megyei Szervezete ennek szellemében szervezte meg a Magyar-Osztrák Gazdasági Fórumot” – köszöntötte a résztvevőket Radetzky Jenő. Az FMKIK elnöke kiemelte, hogy nem csupán a magyar gazdaság számára jelent nehézséget a szakképzett munkaerő hiánya, osztrák szomszédaink is küzdenek a szakemberhiánnyal.

Köszöntőjében Ralph Scheide, az Osztrák Köztársaság nagykövete a duális szakképzés fontosságát hangsúlyozta. „Egyre fontosabb, hogy az iskola mellett minél korábban az üzemek gyakorlati működésébe is betekintést nyerjenek a fiatalok. Nagyon örülök annak, hogy a fórum a duális szakképzéssel is foglalkozik, hiszen az ifjúságunk a mi jövőnk is” – emelte ki a nagykövet. A rendezvény osztrák piacra jutási lehetőséget is kínált a résztvevőknek, foglalkozott továbbá a munkaerőhelyzet témájával, a szakképzés aktuális kérdéseivel, a magyar és osztrák gazdaságpolitika felkészült szereplőinek tolmácsolásával. (Az FMKIK beszámolója alapján)

Kovács Árpád előadása (pdf)