A Nemzetközi Közgazdasági Társaság (IEA) 2017. június 19. és 23. között tartja éves kongresszusát Mexico City-ben. A kongresszus témája: „Globalizáció, növekedés és fenntarthatóság”. A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) mint az IEA tagja esélyt kapott arra, hogy néhány előadásból álló szekcióülésre tegyen javaslatot a kongresszus keretében. Az MKT Elnöksége a következő témakört javasolja a szekcióülés témájául:

Növekedés és fenntarthatóság Kelet-közép Európában

A téma az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamaira fókuszálna, és az adott földrajzi kontúrokon belül szűkebb vagy tágabb szegmensek is választhatók (például a V4, Magyarország – Szlovákia – Románia stb.). Az elemzés főbb irányai lehetnek például:

  • A válságkezelés és a fenntartható növekedés összefüggései
  • A fenntartható gazdasági növekedés forrásai a régióban: a piaci integráció szerepe
  • Közép-kelet Európa külső piaci mozgástere: növekedési impulzusok a poszt-szovjet térségből, a török-arab régióból, az „új selyemút” esélyei.

A pályázatra MKT-tagok jelentkezhetnek olyan dolgozattal, amely idegen nyelven még nem jelent meg. A javasolt téma egyoldalas angol nyelvű összefoglalóját 2017. január 30-ig kell benyújtani e-mail-ben az MKT címére (office.mkt@online.hu), az e-mail tárgya: „IEA pályázat”.

A javaslatokat az MKT Elnöksége által felkért szakértői zsűri fogja elbírálni. Az előszelekció alapján kiválasztott témák kidolgozott formában angol nyelven 10-15 oldal terjedelemben 2017. március 5-ig nyújtandók be az MKT fenti címére. Az IEA számára továbbítandó dolgozatok (előadások) kiválasztását ugyanaz a szakértői zsűri fogja elvégezni.

A pályázók mindkét fordulóban írásos választ kapnak. Az IEA kongresszusára benevezendő témákat, szerzőik nevét és a zsűri összetételét az MKT honlapján nyilvánosságra hozzuk. A kongresszus programjába felveendő előadások kiválasztásáról és szerzőik Mexico City-be való meghívásáról az IEA programbizottsága dönt. Az MKT zsűriije által elfogadott előadásokat – amennyiben a szerzők magyar nyelven is benyújtják őket – a Közgazdasági Szemle egy tematikus számban megjelenteti.