A Magyar Közgazdasági Társaság Ipari Szakosztálya május 17-én a szokásos vállalatlátogatási sorozat részéként a Budaörsi Ipari Parkot kereste fel. A park tíz éve jött létre, vegyes barna-zöldmezős beruházásban, így a régi üzemépületek mellett modern csarnokokat láthattunk. Bár feltűntek ismert világcégek logói is, egy igazi kisvállalatot, a Sprint Nyomdaipari kft-t tekintettünk meg közelebbről.

A 15 fős vállalat és partnere, a még kisebb, dekorációs termékek tervezésével és gyártásával foglakozó Solarco Kft az innovatív, magas minőséggel és kreatív megoldásokkal piaci pozíciót szerző cégek sorába tartozik. Ezek a vállalatok jelentik a parkot létrehozó tulajdonos célcsoportját. A felkeresett vállalatok is jó viszonyt ápolnak a park és az itt működő innovációs központ menedzsmentjével, igénybe veszik a park szolgáltatásait.

A parkbeli vállalatok egymásra találását szolgáló Park Expo megtekintése után Hantos Zoltán, a Közép-Magyarországi Innovációs Központ vezetője ismertette a vendégekkel a park történetét és működését.

A Budaörsi Ipari és Technológiai Park két szocialista vállalat – a Propolit és az ISG maradványain született 1998-ban. Még ebben az évben elnyerték az ipari park címet. Összesen 55 hektáron működnek. 260 cégnek adnak otthont, a terület mára teljesen betelt. 2002-ben regionális jelentőségű ipari parkként elnyerték az integrátor park címet, az első két ilyen közül az egyiket. A park most fejlődésének harmadik, tudásintenzív fázisában van.

A vállalkozás szerkezete a következőképpen épül fel: Az alapító-tulajdonos ISC Kft. látja el a kis- és középvállalati integrátori feladatokat. Magára a park működtetésére létrehozták a BITEP Rt-t (betűszó a park teljes nevéből). Az innovációs központ szolgáltatásait a CHIC Kht. látja el. Végül a cégcsoport legújabb tagja a Valdeal Zrt, ami innovációmenedzsmenttel foglakozik. A vezetők egy személyben több cégnél is tisztségeket töltenek be, így is biztosítva az együttműködést.

A parkot létrehozó tulajdonosok üzleti filozófiája szerint a park elsősorban kis- és középvállalatoknak nyújt komplex kiszolgálásokat. Fontos a parkban működő cégek érdekközösségének létrehozása (amit a Park Expo is szolgál), a kis- és középvállalatok számára a siker kulcsát ugyanis az innováció és a kooperáció együttese jelentik.

A jelenlegi fejlesztések lényege az innovatív környezet megteremtése a park cégei számára. Az innovációt segítő CHIC Kht. három legfontosabb működési területe a megújuló energiaforrások kompetenciaközpont, a szabad szoftver kompetenciaközpont és regionális innovációs ügynökségi tevékenység.

A park elsősorban üzleti forrásokból működik, bár pályázatokon induló projektekhez, beruházásokhoz nyernek el állami támogatásokat is. A helyi önkormányzattal is vegyesnek mondható a kapcsolatuk.

Ezután Polgárné Májer Ildikó, az ISC Kft. ügyvezetője ismertette a park legújabb tevékenységét, a Valdeal Zrt-ben megvalósuló innovációmenedzsment-projektet. Ennek célja az innovációs piac szereplői – feltalálók, innovátorok és befektetők – egymásra találásának előmozdítása, az újdonságok világpiacra juttatásának támogatása. A kulcsot a magas kockázat és megvalósításhoz szükséges jelentős forrásigény megosztása jelenti.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal anyagi támogatásával megvalósuló programban a texasi egyetemen kidolgozott projekt-értékelési know-how alkalmazásával (ezt még most tanulják a gyakorlatban) választanak ki mintegy 300 pályázatból nagyjából 30 ígéretes, piacképes kezdeményezést, amihez majd a június első hetében sorra kerülő rendezvényen keresnek finanszírozókat. Az előadó szerint mind a harminc projekt megvalósul, sőt az előző körökben kihullottak között is van ennyi életképes.

További információk az alábbi honlapon érhetők el: www.chic.hu

Némethné Pál Katalin

Szakosztályi titkár h.