Idén is e-könyv formátumban jelentette meg a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya – a MunkaugyiSzemle.hu szakportállal együttműködésben – a szakosztály 2023. évi szakmai rendezvényeinek összefoglalóit. A kiadvány ezen a linken letölthető.

A nem kevesebb, mint 17 konferencia-összefoglalót tartalmazó, mintegy 80 oldalas könyv nem előzmények nélküli: már harmadik éve jelenteti meg éves összegző kiadványát a szakosztály. Az idei kötet – a Munkaügyi Szakosztály elnöke, Bagó József és a MunkaugyiSzemle.hu főszerkesztője, Munkácsy Ferenc szerkesztésében – egy jó metszetét adja a szakosztály elmúlt évi aktivitásának.

Ahogyan az MKT elnöke, Pleschinger Gyula kiemeli a kötet előszavában: a feszített munkaerőpiac, a foglalkoztatás területi egyenlőtlenségei, a relatíve alacsony munkatermelékenység, a munkaerőimport, a mesterséges intelligencia, a streamingtechnika vagy éppen az akkumulátoripar megtelepülése okozta kihívások tucatnyinál is több érdekes, értékes szakmai beszélgetés megszervezésére adtak okot 2023-ban. Az MKT elnöke egyúttal bízik abban is, hogy a kötetben közzétett összefoglalók nem csupán áttekintést, és nem csak egyfajta helyzet- és kórképet adnak, hanem talán megoldási javaslatokkal is szolgálnak a foglalkoztatás- és a gazdaságpolitika döntéshozóinak.

A bemutatott szakmai összefoglalók döntő többsége jóval tartalmasabb annál, mint egyszerű dokumentálása egy-egy eseménynek – írja előszavában az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnöke. Bagó József kiemeli: a cikkek a munka világának legnagyobb érdeklődésre számot tartó, vitákat generáló kérdéseire hívják fel a figyelmet, gyakran a szereplők, vagy éppen a szerzők további kommentárjaival kiegészítve. Összességében tehát egy átfogó képet tükröznek arról, hogy milyen gondolatok, dilemmák foglalkoztatták e szerteágazó szakma képviselőit 2023-ban, ezzel valójában a szakosztályi munkán túlmutató értékeket hozva létre.

A kiadvány tartalmazza az abban szereplő szakmai konferenciák, kerekasztal-beszélgetések YouTube- és podcast-linkjeit is, így ha valaki az összefoglalón túl is kíváncsi arra, hogy mi hangzott el egy-egy tavalyi munkaügyi rendezvényünkön, egy kattintással megtekintheti vagy meghallgathatja azt.

A Munkatudományi üzenetek 2023 című kiadvány ezen a linken szabadon letölthető (pdf).