Vázlatos betekintés a közpénzügyi döntéshozatal alapjaiba – ezzel a címmel jelent meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet gondozásában Kovács Árpád egyetemi tanárnak, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács elnökének a könyve, amelyben a szerző két és fél évtizedes, közpénzügyekkel, költségvetési politikával kapcsolatos gyakorlati és kutatói tapasztalatait összegzi. A kötetet február 10-én, kedden az Európai Unió Házában mutatták be. A kötetet alelnökünk, az MTA főtitkára, Török Ádám méltatta, a rendezvény moderátora pedig Hegedüs Éva, az MKT főtitkára, a Gránit Bank Zrt. alelnök-vezérigazgatója volt.

Két és fél évtizedes közpénzügyekkel, költségvetési politikával kapcsolatos gyakorlati és kutatói tapasztalatait összegezte új könyvében Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó feladatainak átvétele révén az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet gondozásában megjelent Vázlatos betekintés a közpénzügyi döntéshozatal alapjaiba című kötet a közpénzügyi menedzsment kérdései mellett olyan témákkal is foglalkozik, mint például a közjó fogalma vagy a versenyképesség értelmezése.

A pénzügyekkel kapcsolatos ismeretek átadását kiemelt figyelem övezi, ezért különösen érdekes Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék korábbi, és a Költségvetési Tanács jelenlegi elnökének új könyve. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó feladatainak átvétele révén az OFI gondozásában megjelent kötet szerzője közel két és fél évtizedes gyakorlati, oktatói és kutatói tapasztalatainak felhasználásával vizsgálja a közpénzügyek kérdését.

A Vázlatos betekintés a közpénzügyi döntéshozatal alapjaiba című kötet áttekinti a pénzügyi kultúrával, a társadalmi haladással és a közjóval kapcsolatos általános kérdéseket, miközben kitér a pénzügypolitika szerepére, a költségvetési politika céljára, valamint klasszikus eszközeire. A kötet összeállításakor az egyik legfontosabb cél az volt, hogy olyan széles körben hasznosítható szakkönyv szülessen, amely a gyakorló szakemberek mellett a téma iránt érdeklődő főiskolai-egyetemi hallgatókat és közéletre fogékony olvasókat is meg tudja szólítani.

A Vázlatos betekintés a közpénzügyi döntéshozatal alapjaiba című kötet a közigazgatásban, a költségvetési, illetve a pénzügyi szférában dolgozó vezetőknek és munkatársaiknak, tanácsadóiknak, a közigazgatási szakoktatásban részt vevőknek egyaránt hasznos szakkönyv. Ugyanakkor az egyetemi-főiskolai hallgatók mellett a társadalmi-gazdasági kérdések és a közelmúlt magyar gazdaságtörténete iránt érdeklődők is izgalommal forgathatják, amennyiben a közpénzügyek izgalmas területének szakmai kérdéseiben kívánnak elmélyedni.

A több mint 300 oldalas, keményfedeles könyv szakmai lektora Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, az MTA doktora, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, és Báger Gusztáv közgazdász, professzor emeritus, az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézetének volt főigazgatója.

A könyv megjelenését a Szerencsejáték Zrt. támogatta.

A 168 Óra interjúja a kötet kapcsán Kovács Árpáddal

Az InfoRádió beszámolója a könyvbemutatóról

kapcsolódó anyagok:

Kovács Árpád elnök beszéde (pdf)