Mennyibe kerülnek a fogalmak? Ezzel a címmel tart előadást – a Magyar Közgazdasági Társaság Kultúra-gazdaságtani Szakosztályának meghívására – Nemes Ilona filozófus 2016. május 13-án, pénteken 16 órától a FUGA Budapesti Építészeti Központ (Budapest, Petőfi Sándor utca 5.) előadótermében. A rendezvény moderátora: Horváth József közgazdász, a szakosztály alelnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem nyugdíjas előadója.

Nemes Ilona előzetes problémafelvetése az előadásról:
Fogalom és pénz – hogy jön ez össze? Ahogy összehozzuk. Pontosabban: ahogy össze tudjuk hozni. Ha pl. csak annyit látunk, hogy a fogalom valami elvont, a pénz és a „mibekerülés” meg valami konkrét, akkor a kettő közötti kapcsolat feltehetően nem jön létre. Ha pedig szakterületünk a pénzgazdálkodással vagy a pénz fogalmi meghatározásával való foglalkozás, akkor a kapcsolat beláthatóbb, ám lehetséges, hogy ez csupán egy szűkebb szakma látókörében marad.
Az előadás tágasabb (életszerűbb és korszerűbb) vizsgálódást ajánl a fogalmak és a pénz viszonyát illetően. Módszere és egyben kompozíciós rendezőelve egy sajátos innovatív gondolkodástechnika, a TAT (Tanuld Amit Tudsz). Ez hétköznapi eseményből, ú.n. igaz történetből indulva mutatja be, hogyan függhet össze fogalmaink korszerűsége és „mibekerülése”. Közben azt a feltételezést is kibontja, amely szerint az elavult fogalmak körülbelül úgy viselkednek, mint egy elavult gépezet. Pazarolják az üzemanyagot, ez esetben az információt, folytonosan javítani kell őket, és a korrigált döntések feleslegesen „viszik a pénzt”.
Miért fontos erről beszélni akár a tudományban, akár a mindennapi életben? Főként azért, mert fogalmaink korszerűségéből első pillantásra kevés látható. Ezért gyakran előfordul, hogy „megvesszük” az elavult fogalmat modern csomagolásban, és későbbi csalódás, netán válság vagy katasztrófa ébreszt rá bennünket, hogy milyen drágán fizetünk ezért.